Esztergom

Esztergomba érkezik a Richter Egészségváros

Október 12-én, szombaton az esztergomi Széchenyi téren kerül megrendezésre a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházat is támogatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A sajtótájékoztatón Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere bejelentette, hogy Esztergom hamarosan megalakuló közgyűlésének előterjeszti a rendezvény során összegyűjtött adományösszeg megduplázását, így a Richter, valamint a város támogatásán túl a lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a csontsűrűség mérő készülék beszerzését.

Az esztergomi Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

15 évvel ezelőtt indítottuk útjára hiánypótló programunkat, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, de abban is, hogy segítségével egy nap alatt tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen” – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. Csoportszintű PR, CSR és kormányzati kapcsolatok főosztály, külső kommunikáció és rendezvény csoport, csoportvezetője.

Ingyenes szűrések és tanácsadások

Az érdekes egészségügyi előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), koleszterinszint – és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, inbody testösszetétel mérés, szemészeti szűrés, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek és migrén szűrés is.

Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, kardiológiával, depresszióval és csontritkulással kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is.

A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a helyszínre látogatók számára.

A programsorozatnak Esztergom lesz a 107. állomása. A résztvevők aktivitásukkal az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházat támogathatják, és növelhetik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt.

„A csontritkulás számos esetben jól kezelhető, ugyanakkor időben történő diagnosztizálása egyéb, háttérben álló betegségre is utalhat, így számos kórkép időben, még jól kezelhető állapotban kerülhet felismerésre. Régi adósságunk a környékbeli betegek felé, hogy modern eszközparkkal elindítsuk a csontritkulás-szűrést, hiszen mozgásszervi betegekkel foglalkozó részlegeink, Reumatológiai Osztályunk és szakrendeléseink rendkívül magas színvonalon dolgoznak, méltóan egy megyei jogú városban működő intézményhez. Az adományt az eszközpark kialakítására szeretnénk fordítani és a beruházással elindítani ezt az új vizsgálati lehetőséget Intézményünkben.” mondta Dr. Pák Péter, az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgatója.

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek

A Richter Egészségváros Esztergomban is az Egészségsétával kezdődik. Az első belépésért járó dupla értékű adománypontoknak köszönhetően a közös séta résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A közös séta 9 órakor indul a kórház udvaráról, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Széchenyi térre. 

A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során hasznosítható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról, míg Jaksity Kata a mindennapi boldogság megteremtéséről tart motivációs előadásokat. Béres Alexandra fitness- világbajnok és Molnár Andrea táncművész életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők.

Az Agora előadósátorban az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház szakemberei előadásaik során olyan témákat járnak körbe, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is. 

Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila várja a mozogni vágyókat, 14:30-kor pedig Singh Viki lép az Egészségváros színpadára. Molnár Andrea, táncművész jóvoltából 16:00-kor egy pörgős táncórán vehetnek részt az érdeklődők. A legkisebbek kikapcsolódásáról többek között bábszínház, arcfestés, interaktív élményszoba, elsősegélynyújtás bemutató és virtuális gyárlátogatás gondoskodik majd.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a következő gondolatokat osztotta meg a Richter Egészségváros programmal kapcsolatosan: „Minden olyan esemény, amely az esztergomiak egészségét, jóllétét szolgálja, üdvözlendő és támogatandó a városban. Fontos, hogy megismerjék, milyen lehetőségeik vannak, mikor mit tehetnek, hova fordulhatnak, ha baj van, hogyan segíthetnek. Ha az edukáció szórakoztatva érkezik, az pedig különösen örömteli, hiszen garantáltan nagyobb érdeklődésre tart számot, mint mondjuk egy egészségügyi konferencia, ezért örülünk, hogy Esztergomba érkezik a Richter Egészségváros, s reméljük, minél többen élnek majd a rendezvény adta lehetőségekkel. Annak érdekében pedig, hogy minél nagyobb támogatásban részesülhessen az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a lakosok részvételre buzdításán túl megduplázzuk a Richter Egészségváros során összegyűlt adományösszeget, hozzájárulva ezzel a kitűzött adománycél megvalósulásához.”

Extra pontgyűjtés a Vaszary Kolos Kórház számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros – Esztergom hivatalos Facebook eseményben szinte folyamatosan követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások. 

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a rendezvény helyszínére, és az előadások aktív követésével az egészségügyi intézménynek szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 500-500 forinttal növelik a nap végén a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét. Ezáltal, közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött csontsűrűség mérő készülék beszerzése.