Hírek

Negyedik alkalommal hívja alkotásra a diákokat a sikeres Richter TETT-mesepályázat

Idén negyedik alkalommal kerül kiírásra a „TETT: Te és a Természettudományok – mesés történetek” természettudományos mese- és történetíró pályázat. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok a természettudományokat kreatív módon közelítsék meg, és alkotásaik révén új módon kapcsolódjanak a tudományos világ izgalmas felfedezéseihez.

Az évek során a Richter TETT-mesepályázat egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapott, és mára a természettudományos oktatás és a kreatív írás egyedi ötvözetévé vált. A TETT 2021-ben indult a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére, a Richter és a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére (Sz2A) közhasznú alapítvány szakmai együttműködésével, valamint a Döbrentey Ildikó – Levente Péter művészházaspár fővédnöksége alatt. A TETT első három évében közel 2000 pályamű érkezett, amelyeket országszerte, valamint határon túli iskolákból nyújtottak be az általános és középiskolás diákok. A program nemcsak a beküldött pályázatok számában, hanem a közösségre gyakorolt pozitív hatásában is kiemelkedő sikereket ért el. Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter tudományos főtanácsadója, a pályázat egyik ötletgazdája és a zsűri egyik tagja így nyilatkozik: „A TETT egy intuitív gondolatként indult 2020 őszén. Akkor úgy éreztük, egy kis csillagot teremtettünk, ami nagyon hiányzott az égboltról, és ami semmihez sem fogható fényt bocsát a közoktatás világára. Mára ez a csillag – számunkra is meglepő módon – önálló univerzummá nőtte ki magát, tudományosan kidolgozott oktatásmódszertani filozófiával és minden várakozást felülmúló társadalmi hatással. Ez az univerzum azért is különleges, mert ha pályázóként valaki a részévé válik, annak saját belső univerzumát is életre kelti. Ez a TETT legnagyobb, legsajátosabb, és legizgalmasabb hatása. Bíztatlak Téged, kedves potenciális pályázó, hogy a TETT negyedik évadában magad is tapasztald meg ezt a mesés hatást!”

A TETT-mesepályázatot minden évben kiemelkedő érdeklődés övezi, és egyre több diák és tanár válik aktív részévé a kezdeményezésnek. A program keretében három antológiát is kiadtak, amelyek 359 kiemelkedő pályaművet tartalmaznak. Bajzáth Mária, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, szintén a zsűri egyik tagja, így emlékszik vissza a korábbi évadokra: „A diákok pályaművei minden évben ámulatba ejtenek. Gondolkodásmódjuk, kreativitásuk és fantáziájuk a természettudományok és a művészetek találkozásán keresztül rendkívül inspiráló. A TETT lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok felfedezzék saját képességeiket és elmélyítsék tudományos érdeklődésüket.”

Holtzer Péter, a Szabó Szabolcs Alapítvány elnöke így foglalja össze a korábbi évek tapasztalatait: „Négyéves a TETT, középső csoportba lépünk. Már nagyon élvezzük, hogy ebben a közösségben vagyunk, minden nap új élmények érnek, és újat tanulunk a világról. A középső csoportban már nagyobbak vagyunk, mint kiscsoportban voltunk, és egyre újabb dolgokat tudunk kitalálni, hogy mivel tegyük még jobbá és izgalmasabbá a mesealkotást és világra csodálkozást.”

A TETT-mesepályázat egyik különlegessége, hogy minden pályázó és résztvevő valamilyen formában új, személyes élményekkel gazdagodik. Ahogyan Döbrentey Ildikó, a TETT egyik fővédnöke is mondja: „A TETT-mesepályázat negyedik évadában a pályamunkák kreativitása és frissessége minden bizonnyal újabb meglepetéseket tartogat majd számunkra. Az előző évek tapasztalatai alapján biztos vagyok benne, hogy az idei történetek is lebilincselő olvasmányok lesznek.”

A Richter Gedeon Nyrt. és a Szabó Szabolcs Alapítvány továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa az oktatás és a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat. A negyedik évad célja, hogy a pályázók újabb inspiráló történetekkel gazdagítsák a természettudományok világát.

 A pályázatra a diákok 2024. november 14-ig nyújthatják be műveiket a www.tettmesepalyazat.hu weboldalon.

Megosztás