Hírek

Szakmai kiégés: hogyan döntsünk a munkaváltás mellett – a Jooble szakértőinek véleménye

A szakmai kiégés komoly probléma, amely súlyosan érintheti a mentális és fizikai egészséget. Hogyan ismerjük fel a jeleket, és mikor érdemes a munkaváltás mellett dönteni? A Jooble szakértői segítenek eligazodni a folyamatban és a megfelelő lépéseket megtenni.

A szakmai kiégés, vagy más néven burnout – az egyik legnagyobb kihívás, amivel valószínűleg már nagyon sokan szembesültünk. Ez az állapot nemcsak a munkavégzés hatékonyságát csökkenti, hanem mentális és fizikai problémákhoz is vezethet. Amikor a munka már nem örömmel tölt el, hanem inkább nyomasztó teher, akkor érdemes elgondolkozni a kiégés kezelésén… De hogyan ismerjük fel a kiégés jeleit, és hogyan dönts arról, hogy ideje munkahelyet váltani? A Jooble szakértőit kérdeztük.

Jooble: a kiégés jelei – ilyenkor vegyük komolyan

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kiégés fokozatosan alakul ki, és gyakran nehéz felismerni, mert amennyire fokozatosan alakul ki, olyan hirtelen törhet ránk ez az érzés. 

A kiégés tipikus jelei közé tartozik a krónikus fáradtság, a motiváció hiánya, a teljesítmény csökkenése, és az állandó stresszérzet. Ha ezek a tünetek folyamatosan jelen vannak, és már nemcsak a munkában, hanem a magánéletünkben is éreztetik hatásukat, akkor itt az ideje komolyan venni a helyzetet.

Egy másik fontos jelzés lehet az, ha a munkával kapcsolatos érzelmi reakcióink megváltoznak. Ha korábban lelkesedtünk a feladatainkért, de most már csak fáradtnak és közönyösnek érezzük magunkat, az intő jel lehet. A kiégés gyakran együtt jár azzal az érzéssel, hogy már nem találunk értelmet abban, amit csinálunk, és úgy érezzük, hogy munkánk semmilyen pozitív hatással nincs sem ránk, sem másokra.

Miért nehéz döntést hozni a munkaváltás mellett?

A munkaváltás gondolata ijesztő lehet, különösen akkor, ha hosszú évek óta ugyanazon a helyen dolgozunk. A biztonságérzet és a megszokás könnyen megakadályozhat minket abban, hogy változtassunk, még akkor is, ha a jelenlegi munkahelyünk már nem okoz olyan boldogságot, mint máskor. Ráadásul a munkaváltás komoly lépés is, ami számos bizonytalanságot rejt magában, miközben a legtöbb ember a “biztost” szereti. A Jooble szakértői szerint azonban fontos felismerni, hogy a szakmai kiégés hosszú távon súlyosabb következményekkel járhat, mint a munkaváltás rövid távú nehézségei. A kiégés nemcsak a munkateljesítményt rontja, hanem az egészséget is veszélyezteti. Ha úgy érezzük, hogy a munkánk már nem tesz boldoggá, sőt, inkább káros hatással van ránk, akkor érdemes komolyan belegondolni a munkaváltásba.

Hogyan készüljünk fel a munkaváltásra?

A munkaváltás előkészítése tervezést igényel, mert ha nem igényelne, akkor az emberek könnyebben változtatnának a helyzetükön.

Első lépésként fontos, hogy alapos önvizsgálatot tartsunk, és megértsük, mi okozta a kiégést. Vajon a munka jellege, a munkakörnyezet, a munkahelyi kapcsolatok, vagy esetleg a munka-magánélet egyensúlyának felborulása vezetett ehhez az állapothoz? Ha tisztában vagyunk az okokkal, könnyebb lesz olyan új munkahelyet találni, amely jobban illik az igényeinkhez és elvárásainkhoz.

A következő lépés a piac felmérése. A Jooble szakértői azt javasolják, hogy kezdjük el kutatni elérhető álláslehetőségeket kutatni még akkor is, ha még nem döntöttünk munkaváltás mellett. Érdeklődés szempontjából is jó lehet tudni, hogy milyen területeken van most munkaerőhiány, milyen szakmák népszerűek mostanában és mi lenne az a munkaterület, ahol kényelmesen éreznénk magunkat. 

Nem vagy egyedül! Sokan átestünk már legalább egy munkahelyváltáson. Vegyük fel a kapcsolatot olyan ismerősökkel, kollégákkal, akik esetleg tudhatnak új lehetőségekről, vagy hasznos tanácsokkal szolgálhatnak. Ne féljünk nyitni új kapcsolatok felé, hiszen ezek révén olyan lehetőségekre bukkanhatunk, amelyekről korábban nem is gondoltuk volna, hogy léteznek.

A végső döntés: mikor váltsunk munkát?

A munkaváltásra való felkészülés során eljön az a pillanat, amikor mérlegelni kell, hogy valóban elérkezett-e az idő a váltásra, vagy egyelőre a tervezési fázisban halad a dolog.

A döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni, hogy a jelenlegi munkahelyünk kínál-e olyan lehetőségeket, amelyek segítségével újra motiváltak és elégedettek lehetünk. Ha úgy érezzük, hogy a kiégés már túl mélyen gyökerezik, és a helyzeten nem lehet változtatni, akkor a munkaváltás lehet a legjobb megoldás. De ha úgy érzed, hogy van olyan dolog a jelenlegi munkahelyeden, ami meg tudja változtatni a közérzeted, akkor beszéljünk a feletteseinkkel! A nyitott kommunikáció a legjobb ezekben az esetekben. 

Ne dönts impulzívan. Igen, a kiégés állapota nem a legkellemesebb, de össze kell szednünk az érveket és az ellenérveket, és ha szükséges, kérjünk szakértői tanácsot vagy konzultáljunk egy karrier-tanácsadóval, aki jobban átláthatja a helyzetet.

Bármilyen döntést is hozol, mindig a saját boldogságodat és a saját hosszú távú céljaidat tartsd szem előtt. Ha pedig ihletre van szükséged, akkor nézz szét a Jooble álláskereső oldalon és mérd fel a terepet.

Megosztás