Esztergom

Tetőzött a Duna Esztergomnál

Szeptember 20-án, pénteken délben 752 cm-en tetőzött a Duna Esztergomnál. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai alapján 16 órakor már 751 cm-t mértek, így lassú apadásnak indult a folyó Esztergomnál is.

Az OVF a közösségi oldalán közölte, hogy a lassú és tartós áradás miatt most kapják a legnagyobb terhelést a gátak a Dunakanyarban. Az ideiglenes védműveknek akkora nyomást kell kibírniuk, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan jelenségek, mint a csurgás, vagy a buzgár, amelyek veszélyeztetik a töltések stabilitását. A vízügyesek szaktudása most döntő fontosságú: kollégáik állandó őrszolgálatot látnak el, és azonnal beavatkoznak, ha rendellenességet látnak. Ezért ismét nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy ne bámészkodjanak a védekezés helyszínein, mert akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat – és mindannyiunkat!

A Katasztrófavédelem közölte, hogy a Duna hosszú ideig tartó apadása miatt különböző árvízi jelenségekre kell felkészülni. Emiatt a 24/24-es szolgálati rendre átállított és az árvízi védekezésbe bevont hivatásos tűzoltóegységek a folyó mentén lévő kritikus helyeken maradnak. A vármegyei katasztrófavédelem továbbra is összekötőket biztosít az önállóan védekező önkormányzatoknak, akik homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, valamint koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét, a védekezési feladatokat, valamint felmérték a helyszíni feladatok végrehajtásához szükséges erőket és eszközöket.

Forrás: OVF/Katasztrófavédelem
Borítókép: Visit Esztergom

Megosztás