Szabados Richárd kiemelte: nem lehetünk elég hálásak a védekezésben résztvevő önkéntesek és a munkálatokat szervező illetékesek megfeszített munkájáért. A legfontosabb a kármegelőzés – ennek jó példáját látjuk Esztergomban és más településeken, ahol helyi lakosok és cégek együtt veszik ki részüket a védekezésből.

Az államtitkár ugyanakkor jelezte: az áradással érintett területen működő kis- és középvállalkozások számára direkt és indirekt módon is komoly károkat okozhat a Dunán és más folyókon levonuló rendkívüli áradás. A rekordmagasságú vízszint a folyó partjához közeli vállalkozások vagyontárgyait közvetlenül is fenyegeti, míg a védelmi intézkedések – legyen szó útlezárásokról, a szállítások ellehetetlenüléséről, vagy épp a saját vagy a közösség értékeinek védelme érdekében az árvízi védekezésben részt vevő dolgozók hiányzásáról – felborítják a termelés és a szolgáltatásnyújtás rendjét.

A kkv-államtitkár szerint most a fő feladat a védekezés, de fontos feltérképezni azt is, milyen nehézségekkel szembesülnek az árvízi helyzetben érintett kkv-k és ezek leküzdésében milyen segítséget nyújthat a kormány. Szabados Richárd a Vállalkozásfejlesztési Tanács keddi ülésén a szakmai szervezetek segítségét is kérte abban, hogy minél gyorsabban számba tudják venni az érintett kkv-k káreseményeit, amelyek összegzése alapján, szükség esetén a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatot tehet le a kormány asztalára a kkv-k megsegítése érdekében.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium
Fotók: Szabados Richárd Facebook-oldala