Hírek

Bővíti esztergomi telephelyét az első számú thai instant tészta gyártó

Európai terjeszkedését megalapozva külön fűszergyártó üzemmel, és új gépsorokkal erősíti esztergomi operációját egy több mint 45 millió eurós beruházással az instant tészták piacának egyik legnagyobb szereplője, a Thai President Foods – közölte a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).

A több mint ötven éve működő társaság magyar érdekeltsége – a Thai President Foods (Hungary) Kft. – 45,3 millió eurós kapacitásbővítő és logisztikai fejlesztési projektet indított, a 2013-ban alapított esztergomi üzemben.

Az anyavállalat egyetlen európai termelő egységében zajló  beruházás első lépéseként napelemes tetőszerkezettel fedett csarnokot emelnek, amelyben a következő ütemekben fűszergyártó központot építenek ki, telepítenek két új gyártósort és a raktározási kapacitást is növelik.

A 2026-ig tartó fejlesztés révén már nem lesz szükség többé a csaknem 9000 kilométerre fekvő Thaiföldről Európába szállítani a kontinensen értékesíteni tervezett termékek alapanyagait, és a liszttől a csomagolóanyagokig a szükségletek legnagyobb részéről magyar partnerekkel együttműködve gondoskodnak.  

A beruházást az a felismerés alapozta meg, hogy a hazai, thaiföldi piac érett, legfeljebb évi 1-2 százalékkal bővül, Európában viszont van még lehetőség jelentős növekedésre. A skandináv országokban máris piacvezető, és a nyugat-európai térségben igen kedvező pozícióval rendelkező társaság várakozása szerint az esztergomi fejlesztés eredményeképpen az eddigi 20-25 százalékról 40 százalékra emelkedik Európa részaránya a teljes árbevételben.

Az 1972-ben alapított Thai President Foods az instant tésztaételek gyártásának és értékesítésének világszerte egyik legnagyobb szereplője. Termékei – köztük a Mama és a Thai Chef márkájú instant ételek, elsősorban tészták és levesek – 68 országban érhetőek el.

A magyar érdekeltség mindenekelőtt a skandináv és nyugat-európai piacra termel, tavaly 6,27 milliárd forint árbevételt ért el és átlagosan 131 főt foglalkoztatott. A beruházással az esztergomi munkahelyek száma is emelkedik, várhatóan nyolcvannal.

Borítókép, forrás: hipa.hu

Megosztás