Dorog

Csalással szerzett pénzből vásárolt valutát

Elrendelték az előzetes letartóztatását annak a férfinek, aki a csalással megszerzett pénzből eurót és dollárt vásárolt.

Az indítvány szerint a 71 éves dorogi sértettet 2024. szeptember 10-én egy ismeretlen nő felhívta telefonon, és közölte vele, hogy a bankkártyájával gond van, ezért a számláján lévő pénzt utalja át egy általa megadott bankszámlaszámra, ahonnan azt néhány nap múlva visszakapja. A nő rávette a sértettet, hogy azonnal induljon el a bank dorogi fiókjába, hogy az utalást teljesíteni tudja. A sértett közölte a nővel, hogy a számláján mennyi pénz található, a nő megkérte, hogy az általa megadott számlaszámra utaljon el belőle 2,7 millió forintot. A sértett ennek eleget tett. A nő arra is megpróbálta rávenni a sértettet, hogy az értékpapírszámláján lévő megtakarítását is utalja el a megadott számlaszámra, emiatt többször is próbálta hívni. A sértett ekkor már rájött, hogy sérelmére csalást követtek el, ezért a hívásokat nem fogadta. 

A bűncselekmény elkövetésének napján egy budapesti ATM automatából kétszer 500.000 forintot vett fel ismeretlen személy arról a számláról, amire utalt a sértett. A fennmaradó közel 1 millió 700 ezer forintból a gyanúsított és egy nő 4200 eurót vásárolt. A gyanúsított ugyanezen a napon több, mint félmillió forint értékben dollárt és eurót is vásárolt.

A pénzmosás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. A letartóztatás elrendelésére a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében, valamint a bűnismétlés veszélye miatt került sor. A végzést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem végleges.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék