Hírek

Rudolf Péterrel találkozhattak egy közönségtalálkozó erejéig az esztergomi lakosok

A Richter Egészségváros 2024 október 12-én Esztergomba a Széchenyi térre érkezik. Beharangozó eseményeként múlt hét szerdán közönségtalálkozót szerveztek Rudolf Péterrel Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésszel, a Vígszínház igazgatójával és az Egészségváros program fővédnökével az esztergomi Kapcsolatok Házában.

A beszélgetés előtt a résztvevők megtekinthették a Spáh Dávid által rendezett „Nem tűntem el – Richter Gedeon története” című dokumentum-játékfilmet Rudolf Péter főszereplésében.

A film után a színművész – beszélgetőpartnere Bakos Norbert, a környéken jól ismert médiaszemélyiség – a színházi és filmszerepeiről, valamint a Vígszínházban rá váró igazgatói feladatairól is mesélt. A beszélgetés után pedig a közönség is kérdezhetett a színész-rendezőtől.

A Vígszínház igazgatója és a Richter Egészségvárosának fővédnöke nagy átéléssel beszélt a filmbéli alakításáról, elmondta, hogy nem volt még ilyen drámai hatással rá egy filmszerep sem. Közben pedig elismerő szavakkal illette Richter Gedeont, hogy milyen nagy ember volt, mert nem tudta itt hagyni, amit felépített. Tudni illik 1942-ben – a zsidótörvények miatt – megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. Végül 1944. december 30-án a nyilasok elfogták és a Dunába lőtték.

A Richter Egészségváros nagyszabású program október 12-én érkezik Esztergomba. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, színpadi és családi programokon.

 A Széchenyi téren közel 30 szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt a rendezvényre látogatók. Többek között lesz prosztataszűrés (PSA), bőr- és körömgombaszűrés koleszterinszint- és vérnyomásmérés, inbody testösszetétel mérés érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek.

Valamint minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészeti témákban is.

A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházat is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forint értékű alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy a nap végére mennyi adomány gyűlik össze a kórház javára és sikerül-e a kórház adománycélját megvalósítani, ami egy csontsűrűségmérő készülék beszerzése.

További információ és a részletes program a www.egeszsegvaros.hu weboldalon, valamint a Richter Egészségváros Facebook-oldalon és a Richter Egészségváros – Esztergom Facebook eseményen belül érhető el.