Hírek

„Levágom a fejed” – mondta a machetével fenyegetőző férfi Nagysápon

Nem jogerősen több mint két év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki 2022 júliusában egy nagysápi férfit bántalmazott. Az elkövető 2023 januárjában ittas állapotban autóval balesetet is okozott. A bíróság most a két ügyet egyesítette.

A megállapított tényállás szerint a büntetett előéletű vádlott és a sértett családja között feszült, rossz viszony alakult ki. 2022. július 23-án a vádlott azt mondta a sértett fiának, hogy „megütlek úgy, hogy kifekszel”. Másnap a családra mérges vádlott – egyik kezében egy 40 centiméter pengehosszúságú machetét, a másik kezében egy gázsprayt tartva – megjelent a nagysápi ingatlannál, majd az úttesten motorkerékpárral közlekedő sértett oldalába belerúgott, amitől a férfi a motorkerékpárral együtt a földre dőlt. Ezt követően a vádlott a sértett bordájába beletalpalt, miközben azt mondta a sértettnek, hogy „levágom a fejed.” Az eset következtében a férfi bordatörést szenvedett, mely sérülés gyógytartama nyolc hétben határozható meg.

A vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott 2023. január 21-én Nagysápon ittas állapotban vezetett személygépkocsit, amit a rendőrök észleltek, ezért megkülönböztető fény- és hangjelzést alkalmazva őt megállásra hívták fel. A vádlott ezután ittassága miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd az úttestről lekanyarodva az út melletti vízelvezető árokba borult a gépjárművel.

Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság súlyos testi sértés bűntette és garázdaság bűntette, valamint ittas járművezetés vétsége miatt indult ügyben tartott tárgyaláson hozott ítéletet a férfivel szemben. A bíróság a két ügyet egyesítette és halmazati büntetésként a vádlottat, mint különös visszaesőt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, valamint 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a vádlott pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék