Esztergom

Két személyt is megpróbált kifosztani a visszaeső rabló

Meghosszabbíthatják az előzetes letartóztatását annak a büntetett előéletű férfinek, aki az esztergomi vasútállomáson egy alvó személy telefonját próbálta ellopni, míg egy másik alkalommal a rollátorral közlekedő idős személyt akarta kirabolni.

Az indítvány szerint a férfi 2024. augusztus 2-án a hajnali órákban az esztergomi vasútállomás várójában a padon alvó sértetthez ment és a rövidnadrágja zsebében tárolt telefonját megpróbálta tőle eltulajdonítani úgy, hogy a zsebébe benyúlt, de erre a sértett felébredt, és rászólt, mire az elkövető sietve elhagyta a várót. A sértett ezután szintén távozott, de az elkövető utána ment, tőle pénzt kért, mire sértett átadott neki 500 Ft-ot. Ezután a férfi lopási céllal elkérte a sértett telefonját azzal, hogy fel kell hívnia a feleségét, majd közölte, hogy vizelnie kell és a telefonnal elment a vasútállomás irányába. A sértett észlelve, hogy a gyanúsított eltávozott tőle, utána ment és számonkérte őt a telefonja elvitele miatt, mire az elkövető letagadta, hogy elkérte volna a telefont.

Egy másik eset szerint a 80 éves sértett rollátorral közlekedett gyalogosan 2024. augusztus 7-én Esztergomban, amikor a városból hazaérkezett a lakásához. Ekkor az elkövető hozzá lépett és különböző ürügyekkel, – mint például meghalt a kislánya és az urna megvételéhez pénzre van szüksége – pénzt kért a sértettől, de nem kapott. Ekkor a sértett a lépcsőházba lépett, ahol a férfi megfogta a rollátor elülső kosarában található táskáját és az onnan kivette, de a sértett is megfogta a táska másik felét és azt mindketten húzni kezdték. A lépcsőház előtt a sértett egyensúlyát vesztve elesett és a bal vállára esett, kezében a táskát fogva. Az elkövető erre elfutott a helyszínről a táskát otthagyva. A táskában sértett 20.000 Ft-ja volt. Az esés következtében a sértett bal felkarcsontja eltörött.

Az indítvány szerint a férfi büntetett előéletű személy, őt legutóbb a bíróság rablás bűntette és lopás vétsége miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melyet 2023. január 14. napjával töltött ki.

A kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság az elkövető letartóztatását 2024. augusztus 9-én egy hónapra elrendelte. Az indítvány szerint a letartóztatás a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében szükséges.

Az ügyészség indítványozta a letartóztatás három hónappal történő meghosszabbítását.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség