Hírek

Legyen ez a hónap Iskolapélda!

Véget ért a nyári szünet, szeptember 2-án reggel pedig megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. Iskolapélda elnevezéssel indít a rendőrség kampányt annak érdekében, hogy az idei tanévkezdés időszakában ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

Mintegy 1400 gyermek sérült meg tavaly

2023-ban közel 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg Magyarországon közlekedési balesetben. Többségük – mintegy ezren közülük – általános iskolások voltak, legtöbben a 10–14 év közötti korosztályhoz tartoztak. Az okokat vizsgálva megállapítható, hogy a gyerekek a legtöbb esetben elszenvedői, és nem okozói voltak a baleseteknek, gyakran a járműben utazva a sofőr szabályszegése miatt sérültek meg.

Mintegy 100 gyermek pedig gyalogosként szenvedett balesetet. 2023-ban a gyermekeket ért közlekedési balesetek közül 1.232 könnyű sérüléssel végződött, de 152 esetben súlyos sérülés lett a következmény, míg 8 gyermek már soha nem térhetett haza. A gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya 2023-ban javult az előző évhez képest, de még mindig nem éri el a 90%-ot, vagyis 10-ből 1 gyermek védtelenül utazott a járműben.

A nyári szünet után nehéz az átállás

Véget ért a nyári szünet, szeptember 2-án reggel megkezdődik a tanítás az iskolákban. Egyik napról a másikra kell átállni a reggeli korán kelésre, aztán időben indulni az iskolába, ott eltölteni több órát, majd tanulni. Már ez is épp elég ahhoz, hogy a több mint két hónapos szünidő után ezt megszokják a gyerekek, emellett több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet számukra a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében.

A rendőrség tapasztalatai alapján szeptemberben az iskolások közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

A nyári szabadságok után tömegesen jelennek meg a járművek az utakon

Az iskolásokra leselkedő veszélyek másik oldalát az utakon tömegesen megjelenő járművek jelentik. A nyári szabadságok után a forgalomban részt vevő gépkocsik száma ugrásszerűen megnő, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem. A gyermekek közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy vagy esemény, esetleg belemerülnek egy-egy zenébe. Ekkor azonban biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak. Ezért ilyenkor minden sofőr számára a legfontosabb szabály: Vigyázat! Gyerekek!

Elengedhetetlenül fontos, hogy a járművezetők a tanintézetek közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást, ezáltal is növelve az úttesten áthaladni szándékozó gyermekek biztonságérzetét.

A tanítási nap kezdetén és végén az iskolák közelében forgalmi torlódások alakulhatnak ki, amelyek további kockázatokat jelentenek a gyermekek számára. A rendőrök kérik a járművezetőket, hogy legyenek ilyenkor türelmesek, előzékenyek, továbbá számítsanak arra, hogy a diákok ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten!

Fontos, hogy a gyermekek megismerjék a közlekedési szabályokat

Amennyiben a gyermek gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel jár iskolába, akkor előzetesen meg kell vele ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen fogásokat. Ennek legjobb módja, ha a szülők vele együtt járják be az iskolába vezető utat.

Amennyiben a gyermek kerékpárral, rollerrel jut el az iskolába, csak akkor járjon önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan haladni. Bár hazánkban még nem kötelező, ettől függetlenül kifejezetten ajánlott, hogy a bicikliző gyermek minden esetben viseljen fejvédőt.

Amennyiben a szülő gépjárművel szállítja az iskolába a diákot, szintén sok dologra kell figyelnie – a forgalmon kívül. Minden esetben rögzítse őt a gyermekbiztonsági rendszerbe ­– gyerekülés, ülésmagasító –, és csatolja be a biztonsági övet! De ne csak a gyermekét, hanem a sajátját is!

A rendőrök a polgárőrökkel együttműködve segítik a gyermekek biztonságos közlekedését

A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

A rendőrök számítanak a közlekedésben résztvevők együttműködésére és támogatására abban, hogy közösen biztonságosabb környezetet teremthessenek az iskolakezdés idején!

Legyen ez a kampány iskolapéldája egy baleset-megelőzési összefogásnak!

…hogy mindenki hazaérjen!

Megosztás