Esztergom

Milliárdot meghaladó vagyoni hátrányt okozott az Esztergom térségi bűnszervezet

Vádat emeltek azzal a 18 elkövetővel szemben, akik egy Esztergomhoz közeli településen fiktív áruértékesítési és számlázási láncolatot alakítottak ki.

A vádirat szerint a bűnszervezetet irányító férfi – aki egy Esztergomhoz közeli településen lévő székhelyű gazdasági társaságot vezetett – társaival 2018-2020. években fiktív áruértékesítési és számlázási láncolatot alakított ki és működtetett. Ennek során ez a Kft. kéthetente-havonta parfümöt vásárolt belföldi gazdasági társaságoktól, majd a termékeket szlovák gazdasági társaság részére értékesítette. A szlovák gazdasági társaság egy belföldi cégekből álló értékesítési láncon keresztül a parfümöt eladta a Kft-nek, amely korábban a belföldi értékesítési lánc elején szerepelt. Ezen folyamat látszólagos alapot teremtett a cég számára a termékbeszerzés utáni levonható áfa feltüntetésére, és a fizetendő áfa minimalizálására.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügyben a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség tizennyolc személlyel, köztük a bűnszervezet hat tagjával, valamint további cégvezetőkkel szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre. Az ügyészség a bűnszervezet tagjaival szemben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és két vádlott esetében még pénzbüntetés kiszabását is indítványozta. A többi elkövetővel szemben kilenc esetben végrehajtandó szabadságvesztések, egy esetben közérdekű munka büntetés és két esetben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A főügyészség a bűnszervezet egy tagjával és további négy elkövetővel egyezséget kötött. A vádiratban összesen közel 1 millió 200 ezer forint mértékű vagyonelkobzást is indítványozott a főügyészség a vádlottakkal szemben, és 122 millió forintot meghaladó vagyonelkobzást azzal a gazdasági társasággal szemben, mely a bűncselekmény folytán ezen összeggel gazdagodott.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség