Hírek

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza. Ebből a különleges alkalomból a legtöbb állami erdészeti társaság interaktív szarvasbőgés-túrákat szervez az érdeklődőknek. A túrákat ismeretterjesztő programelemek előzik meg, ahol felkészült szakemberek élményszerű módon mutatják be a szarvasbőgés jelenségét, amely része a gímszarvasok összetett társas és kommunikációs rendszerének.

Az ország legnagyobb ártéri erdejében az érdeklődők a gemenci gímbikák szerelmi nászdalát hallgathatják meg a következő három hétvégén. A túrák a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről indulnak.

Több erdészeti társaság is erdei kisvasutazással egybekötött szarvasbőgés-túrákat szervez. Az Északerdő Zrt. szervezésében zajló szarvasbőgés-hallgató vonatozások minden évben felejthetetlen élményt nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szeptember 20–21-én Pálházáról, szeptember 28-án pedig Miskolcról indulnak különvonatok.

Zala vármegyében szeptember 13-án, pénteken Lentiből indul a kisvasút Zajdára, ahol szintén a gímek bőgését lehet meghallgatni a Zalaerdő Zrt. erdészeinek szervezésében. Tolna vármegyében, szintén 13-án, a Szentkúti kunyhó-Ökoháztól indul a vezetett túra, a Gyulaj Zrt. erdész szakembereinek vezetésével.

A TAEG Zrt. szarvasbőgéshez kapcsolódó programját szeptember 21–22. estére tervezi a Soproni Parkerdőben. A VERGA Zrt. a Veszprémhez közeli erdőkben két alkalommal szervez eseményeket szeptemberben, 14-én és 21-én szombaton. A Vérteserdő Zrt. két helyszínen összesen 13 alkalommal indít túrákat.

A Pilisi Parkerdő által szervezett népszerű szarvasbőgés túrák során az érdeklődők hat különböző helyszínen csodálhatják meg az őszi természet legizgalmasabb történését. Az újítások jegyében idén már elektromos buszos túrákat is szerveznek, hogy a fizikai akadályok senkit se korlátozzanak abban, hogy élvezhesse a természet varázsát.

A szarvasbőgés kapcsán szervezett programok előzetes regisztrációhoz kötöttek, minden esetben érdemes tájékozódni az állami erdészeti társaságok honlapján.

Az őszi vadászidény alkalmával korlátozásokkal is találkozhatnak a természetjárók. Az erdők rekreációs szerepe az utóbbi időben felértékelődött, egyre többen választják az aktív kikapcsolódást. Az erdőlátogatás szabályozásának a célja éppen ezért az őszi időszakban az, hogy a vadászok és a természetjárók kölcsönösen figyeljenek egymásra és a vadállományra. Az erdőtörvény tavalyi változása pontosította a vadászattal összefüggő szabályokat, és a korábbi gyakorlatot enyhítve lehetővé teszi a kijelölt túraútvonalak használatát a vadászati idényben is. Az állami erdészeti társaságok arra kérik az erdőlátogatókat, kirándulókat, hogy tájékozódjanak előre az időszakos korlátozásokról, és a szabályokat figyelembe véve ne szervezzenek egyénileg szarvasbőgés-túrát, hanem regisztráljanak a csoportos eseményekre.

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda

Megosztás