Dorog

Koszorúkat helyeztek el a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

Bányásznap alkalmából augusztus 30-án, pénteken délután koszorúkat helyeztek el a dorogi Baumit Kft. előtt található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél.

A koszorúzási ünnepségen a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt, majd Járomi Judit, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy immár kilencedik alkalommal emlékezünk meg a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél. Kiemelte, hogy a hagyományok ápolása a közösségi élet fontos része. A bányászati szervezetek, a dorogi önkormányzat és a Baumit Kft. közösen megteremtette azt a hagyományt, amely most már minden évben a koszorúzással ér véget. Hozzátette, hogy a dorogi mészkő bányászainak kezéből a stafétabotot a Baumit Kft. vette át több mint 30 éve és továbbra is komolyan gondolják a magyarországi és a dorogi jövőbeni hosszú távú szerepüket és jelenlétüket. Végül megjegyezte, hogy a kihívásokkal teli időszakban is a Baumit Kft. tovább növeli termelési hatékonyságát, kapacitásnövelést tervez és innovatív technológiai fejlesztéseket nemcsak a gyártástechnológiában, hanem a végtermékek esetében is végrehajtják, amely lehetővé teszi, hogy az egyre magasabb környezetvédelmi szempontoknak is megfeleljenek.

„Hagyományokat jöttünk ide ünnepelni, de azt hiszem, hogy ezen ennél több. Azt mondjuk, hogy hagyományok, de igaziból én azt mondom, hogy amit tanítottak, annak az útját nekünk tovább kell építeni.” – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, majd hozzátette, hogy a most jubileumot is ünneplünk, hiszen éppen 10 évvel ezelőtt Dorog Város Önkormányzata és a Baumit Kft. kiírta a tervpályázatot ennek az emlékműnek a megépítésére. Most pedig a 10 éve kiírt pályázat eredményét láthatjuk. „Fontos elmondanunk a mai fiataloknak, hogy igen, volt szénbányászat, de bányászat még most is van, hiszen van kőbányászat is, és nekik is nap mint nap, mikor bemennek a kőbányába keményen kell dolgozniuk” – jegyezte meg a képviselő, majd megköszönte a Baumitnak, azt az alázatos munkát és támogatást, amit az utóbbi évtizedekben a térségért tettek.

Harmadikként dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere járult a mikrofonokhoz. „Több különleges vonása is van a mai összejövetelünknek, hiszen ebben az évben ünnepeljük Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulóját. A település városának fejlődésének a jelentőségében a bányászat mindig is meghatározó élenjáró szerepet játszott. Középületeink, közterületeink, intézményeink, civil szervezeteink, sportunk, kulturális életünk alapjait teremtették meg. Továbbá ebben az évben ünnepeljük a Dorogi Atlétikai Club alapításának 110. évfordulóját is. A bányászat és a sport szintén történelmi tradíciók alapján szétválaszthatatlan egységet alkotott.” – mondta a polgármester, majd kiemelte, hogy azért is különleges nap a mai, hiszen még sosem volt a Pro Urbe díjjal kitüntetett Baumitnak a területén. „Örülök, hogy ezt a kitüntetést átadhattuk, mert azok az érdemek és a város és a cég, a vállalat együttműködése, az valóban olyan értékeket hozott létre, amelyek ezt az elismerést méltán megalapozták.” – tette hozz.

A beszédek után a kőbányászati emlékhelynél koszorút helyezett el Erős Gábor országgyűlési képviselő, Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, a Baumit Kft. nevében Járomi Judit ügyvezető igazgató és Mocsnik Imre üzemvezető, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) nevében Jármai Gábor alelnök, a Bánya energia és ipari dolgozók szakszervezete, az OMBKE helyi szervezete, a bányász szakszervezet és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Gál Gábor, Fülöp Zita Gabriella, Bánhidi József és Mráz László, az OMBKE oroszlányi szervezete, a Miskolci Egyetem műszaki földtudományi karának képviseletében dr. Szunyog István dékánhelyettese, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség nevében Szarka László elnök, a KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft., a Duna-Dráva Cement Kft., valamint a MIKEROBB Miskolci Komplex Épületbontó és Robbanástechnikai, valamint Ipari és Kereskedelmi Kft.