Hírek

95 éves a Tokodaltárói Bányász Vegyeskórus

Ünnepi rendezvénynek adott otthont augusztus 27-én, kedden délután a Bányász Közösségi Színtér díszterme Tokodaltárón. Megalapításának 95. évfordulóját ünnepelte a Tokodaltárói Bányász Vegyeskórus.

Öröm volt látni, hogy a település lakói megtisztelték jelenlétükkel a programot és a kórus telt ház előtt énekelhetett. Meghívást kapott Erős Gábor országgyűlési képviselő, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke, a Bányász Szakszervezet kuratóriuma.

Megtudhattuk, hogy Tokodaltáró polgármesterei – Varga János, Dénes László – és a jelenlegi vezető, Petrik József mindig a szívükön viselték a kórus sorsát és igyekeztek támogatni az énekkar tevékenységét.

Bevezetésként a „Viva la Musica” című kánon hangzott el. Pánczélné Világi Ildikó vezényletével három blokkba csoportosult a dalosok műsora: 1. madrigálok 2. egyházi énekek 3. a bányász hagyományokat bemutató dalok. Ennyi esztendőn keresztül több karnagya is volt az együttesnek: Alpár Gyula, Szalay Jenő, Dr. Kálmánfi Béla, Pálinkás József, Hunyadi Zoltán és napjainkban Pánczélné Világi Ildikó.

A kórustagok nagy szeretettel adták elő pl. Beethoven: A lélek hangja vagy Bárdos Lajos: Háros felől c. művét. A közelgő Bányásznapra gondolva a témához illő versek is elhangzottak a műsorban. Az egyházi énekek tematikában hallhattuk mások mellett Bárdos Lajos: Istené az áldás című alkotását. Közben megemlékeztek az utóbbi 5 évben elhunyt dalostársakról és előző karnagyukról, Hunyadi Zoltánról is. Pánczélné Világi Ildikó elmondta, hogy Kodály Zoltán is nagyra értékelte Hunyadi karvezetői tevékenységét, melyet a következő szavakkal fejezett ki: „ Zoltán, remélem, győzelemre viszi a hadakat!” A program harmadik része a bányász hagyományokkal foglalkozott. Az egyik kórustag, Mucha Józsefné elénk tárta a bányászok nehéz sorsát, tettrekészségét, hangsúlyozta, hogy a hagyomány ápolása kötelesség. Megismerhettük többek között a Bányászindulót és Bárdos Lajos: A bánya c. művét. Utolsó számként a Bányász ballada csendült fel, Kolbert Sándor szerzeménye.

Az ünnepség végén Petrik József, Erős Gábor, Romanek Etelka beszéddel fordult a hallgatósághoz. Kiemelték, milyen sokat jelent Tokodaltáró életében a kórus működése. Romanek Etelka egy emléklappal is díjazta az énekkar értékőrző tevékenységét.

Hunyadi Balázs, az előző kórusvezető, Hunyadi Zoltán fia is elmondta, hogy édesapja milyen nagy szeretettel irányította ezt az együttest.

Az ünnepi rendezvényt a Bányász Emlékmű megkoszorúzása zárta.

Írta: Szendi Ágnes
Fotók: Erős Gábor Facebook oldala