Hírek

Újra hatalmas az érdeklődés és igény az Iskolában az Erdő Programra

Augusztus 26-tól regisztrálhattak a hazai köznevelési intézmények az Iskolában az Erdő Programban való részvételre, amely során az Országos Erdészeti Egyesület Minősített Erdészeti Erdei Iskola hálózatának erdőpedagógusai 20-30 fős csoportoknak tartanak tematikus foglalkozást ősszel. A Program célja, hogy közelebb vigye a természetet a gyerekekhez, és kedvet csináljon ahhoz, hogy a jövőben az iskolai csoportok minél többször keressék fel a hazai erdőket és a Minősített Erdészeti Erdei Iskolákat.

A sikeres tavaszi indítás után a Program őszi üteme szintén országos lefedettségű lett, és sikerét mi sem jelzi jobban, mint, hogy a regisztrálható 500 intézményi hely a meghirdetés napján betelt. A legtöbben Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből jelentkeztek. A legaktívabb városok a második ütemben Budapest, Debrecen, Győr és Sopron voltak.

Az ingyenes foglalkozásokat hazai köznevelési intézmények igényelhették a 6-14 éves korosztály számára. Azok az intézmények, akik tavasszal részt vettek a Programban, ősszel nem pályázhattak.

A foglalkozások az erdőpedagógiai módszereken alapuló játékos ismeretszerzés, szemléletformálás lehetőségét teremtik meg az erdő és fenntarthatóság témakörét körül járva. Az Országos Erdészeti Egyesület hosszú távú oktatási koncepciójának a része az iránymutatás a természetközeli, fenntartható, egészségesebb életmód felé. Alapvetésónk, hogy az újabb generációk szemléletmódjának alakulásáról nekünk erdészeknek is kell gondoskodnunk. Hisszük, hogy ezek a programok jó belépési pontok lehetnek az erdők irányába a fiataloknak. Az őszi ütem újdonsága, hogy az enyhén sérült gyermekeket gondozó intézmények is lehetőséget kaptak a Programban való részvételre, amellyel éltek is, minden vármegyéből jelentkeztek.

A Program összesített célkitűzése több mint 60.000 diák elérése és szemléletformálása az erdőpedagógiai módszerek segítségével év végére. 

Az Iskolában az Erdő Program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával.  

A Program szakmai partnerei az Alapértékek Nonprofit Kft., a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa.

Megosztás
Tegek: erdő program