Dorog

Schmidt Sándorra emlékeztek Dorogon

Augusztus 28-án, szerdán délután megemlékezést tartottak a Schmidt-villánál található Schmidt Sándor mellszobornál, ezzel megkezdődött a 74. Bányásznapi programsorozat.

Öt éve, 2019. augusztus 28-án avatták fel ünnepélyesen dr. Schmidt Sándor bányamérnök, Dorog atyjának mellszobrát a Schmidt-villánál. Schmidt Sándor első bányamérnökként szerzett doktori címet Magyarországon. Újszerű kezdeményezéseivel nagy hatással volt a magyar szénbányászat fejlődésére, eredményességére.

Az ünnepségen dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmondta, hogy Schmidt Sándort már többféle oldalról megközelítettük, településfejlesztőként, bányamérnökként, doktorként, illetve olyan közösségfejlesztő, közösségépítő személyiségként, akit a dorogi emlékezet mindig a legbecsesebb fejezeteiben fog megtartani. „A bányászat és a sport egy érdekes egybeesés, de idén azért aktuális, mert azon túlmenően, hogy Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulóját ünnepeljük, a Dorogi Atlétikai Club 110 évvel ezelőtt, 1914-ben alakult meg.” – jegyezte meg a polgármester, majd a továbbiakban a sport és a bányászat kapcsolatát részletezte.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője a nemrégiben elhunyt Glevitzky Istvánról, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Helyi Szervezetének korábbi elnökéről emlékezett meg, majd Schmidt Sándort méltatta: „Schmidt Sándor volt az első bányamérnök, de ennél azért jóval több volt, hiszen ő volt az, aki a bányamérnöki munkája mellett szívén viselte azokat, akik a bányában dolgoztak és tett azért hogy szebb és elviselhetőbb körülmények között éljenek” – tette hozzá a képviselő, majd rávilágított Gáthy Zoltán építész munkásságára, aki Schmidt Sándor megrendelésére 17 épületet tervezett meg.

A beszédek után a szobornál koszorút helyezett el Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Dorog Város Önkormányzat nevében dr. Tittmann János, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dorogi és tatabányai szervezete, a Dorogi Bányász Szakszervezet, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, valamint az ÉDV Zrt. képviselete. Végezetül a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt.