Hírek

Tehergépkocsit vezetett a tilos jelzés ellenére a vasúti átjáróba

Felfüggesztett szabadságvesztést szabhatnak ki azzal a férfivel szemben, aki tehergépkocsijával a tilos jelzés ellenére haladt át a vasúti átjárón, eközben a vonattal összeütközött. A baleset következtében a sofőr és gyermeke is megsérült.

A vádirat szerint a büntetett előéletű férfi 2024. február 5-én tehergépkocsit vezetett Tokod lakott területén, a jármű jobb oldali első ülésén a sofőr édesanyja, közöttük gyermekbiztonsági rendszerben a férfi kiskorú gyermeke utazott.

A sofőr haladása során egy vasúti átjáróhoz érkezett, miközben egy személyvonat érkezése miatt, a vasúti átjárót biztosító fénysorompó villogó piros jelzésre váltott. A személyvonaton a mozdonyvezetőn kívül mintegy 50 fő utas és jegyvizsgáló tartózkodott. Az elkövető figyelmetlensége miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, és a tehergépkocsival lassítás nélkül közelített a vasúti átjáró felé. A mozdonyvezető észlelte a tehergépkocsi közeledését, és az 50 km/óra sebességgel haladó személyvonattal hangjelzés mellett gyorsfékezésbe kezdett, azonban a személyvonat jobb oldali elülső sarkával a tehergépkocsi bal oldali elülső részének ütközött. Az ütközés hatásásra a tehergépkocsi továbbsodródott, majd az út melletti árokba borult.

A balesetben a sofőr nyolc napon túl gyógyuló, gyermeke nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. A személyvonatban 2.092.402 forint összegű kár keletkezett, a vonatközlekedés 2024. február 5-én késő délután állt helyre. A baleset következtében az érintett vasútvonalon teljesen két személyvonat, míg részlegesen 3 személyvonat elmaradt, illetve 1 személyvonat 5 percet késett, továbbá kialakult a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye.

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a sofőrrel szemben tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség (nyomozó hatóság fotói)