Hírek

Tanfelszerelést biztosít a rászoruló gyerekeknek a Karitász országos hálózata

A Katolikus Karitász a „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű adománygyűjtő programja évente közel 10.000 hátrányos helyzetű gyermek számára biztosít egyenlő esélyeket tanévkezdéskor hazánkban. Az egy hét múlva kezdődő iskolaévre készülve a segélyszervezet Országos Központjában kerültek átadásra az első tanfelszerelések.

A Katolikus Karitász országos jótékonysági akciója évek óta nagy terhet vesz le a nehezebb körülmények között élő családok válláról az iskolaév kezdetén, köszönhetően a beérkező pénzadományoknak, a használt és új iskolatáskák, füzetek sorának. A jótékonysági szervezet Országos Központjában megrendezett iskolatáska-átadó ünnepségre a gyerekek egy része szüleivel, másik része a Karitász munkatársainak társaságában érkezett, mindannyian egy jól szervezett segítő hálózat részeként.

A jelenlévőket elsőként Spányi Antal, a szervezet püspök elnöke köszöntötte, felelevenítve saját gyermekkori élményeit a kék füzetborítókról, a piros vinyettákról, a pajtásokkal való szünet utáni első találkozás izgalmáról, a nyári szünettől való búcsúzás szomorúságáról. Nem egyszerű feladatot ró a szeptember a legtöbb családra, de „Sok ember összefogásával, sok ember adakozásával, sok ember szeretetével, kedvességével lehetőségünk van arra, hogy sok családnak segítsünk. Ezt a segítséget mi örömmel és szeretettel tesszük, abban a reményben, hogy ti ezt a segítséget értékelitek, így könnyebb lesz az iskolában helytállni, és az az öröm, ami valamilyen szinten megvan az emberben a tanév kezdetére, minél tovább megmaradjon.” -mondta a gyerekeknek a Karitász elnöke.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója összegezte az országos iskolakezdési kampány lényegét: „Azt szeretnénk elérni, hogy közel tízezer gyermeknek tudjunk támogatást nyújtani különböző formában, akár iskolatáska, utalvány, mappa, tolltartó és egyéb felszerelések tekintetében. A cél az, hogy a családra ne legyen olyan nagy hatással, illetve nagy kiadással a mostani iskolakezdés, szociális helyzetüket ez ne rontsa, ne változtassa meg – ezért kívánunk a családok mellé állni ebben.
Adományvonalat hirdettünk: a 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal lehetett támogatni ezt a programot, és eddig több mint 2000 hívás érkezett erre a vonalra, ami jelentős segítség.” -mondta. A következő hetekben folyamatosan adják át a családoknak az iskolai felszereléseket, hogy valóban mindenkinek öröm lehessen az iskolakezdés.

Spányi Antal rövid ima keretében megáldotta a rendben felsorakoztatott iskolatáskákat, majd Dolhai Attila, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, aki nem először csatlakozott a kezdeményezéshez, gitárjával állt a közönség elé, hogy háromgyerekes családapaként megossza gondolatait: „Számomra azért fontos, hogy itt lehetek, mert a Karitász teszi a dolgát, mi pedig, akik civilek vagyunk, akik eljárunk a templomba, imádkozunk, nekünk az a dolgunk, hogy valahogy ehhez a munkához csatlakozzunk. Úgyhogy én ezzel a dallal szeretnék most hozzájárulni.” Az Áldás című dal közös eléneklése után a gyerekek megkapták az iskolatáskájukat, ami füzeteket, teli tolltartót, diáknaptárt és mappát is rejtett.

A Katolikus Karitász iskolakezdési akciója július 31-től szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező jótékonysági adományokat teljes egészében az iskolás gyermekek támogatására fordítják. A 1356-os adományvonal hívása mellett (hívásonként 500 Ft) online adományozásra is van lehetőség a Katolikus Karitász a honlapján (www.karitasz.hu) keresztül, „Iskolakezdés” megnevezéssel. A Karitász központi bankszámlájára (Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008) is örömmel fogadják a beérkező támogatásokat. Ezzel párhuzamosan a jótékonysági szervezet egyházmegyei központjai helyi szinten is várják a diákok sikeres tanévkezdését megalapozó tárgyi és anyagi hozzájárulásokat.

Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír

Megosztás