Hírek

Kft. alapítása gyorsan, egyszerűen

Egy saját vállalkozás lehetősége sokak számára rendkívül vonzó megoldás. De miért érdemes éppen a korlátolt felelősségű társaság, kft. alapítása mellett dönteni? Milyen követelményei és előnyei vannak ennek a cégformának? Milyen kérdéseket kell magunknak feltenni és megválaszolni, mielőtt belevágunk? Cikkünkből kiderül!

A korlátolt felelősségű társaság

A kft. alapítása során a tagok által összerakott, előre meghatározott összeg jelenti a törzstőkét. Sokan azért tekintik előnyösnek ezt a megoldást, mert a tagok csak a saját hozzájárulásuk mértékéig felelősek (ezért is a cégforma elnevezése).

Ráadásul a törzstőkének csak egy részét kell elérhetővé tenni a társaság számára a cégbírósághoz való benyújtás előtt, a fennmaradó részt az alapítástól számított két éven belül kell befizetni.

Bár ingyenesen nem megoldható a kft. alapítása, egyszerűsített, elektronikus eljárás esetén a folyamat maga illetékmentes, ezért csak az ügyvédi díjjal kell kalkulálni. Az előnyök kiaknázása végett érdemes felkeresni egy cégjogban jártas vállalkozást.

A legfontosabb kérdések cégalapítás előtt

Saját cég alapítása izgalmas, de kihívásokkal teli folyamat, amely alapos előkészítést igényel. Ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozás, érdemes feltenni néhány fontos kérdést. Az alábbi lista messze nem tekinthető teljesnek, azonban ezeknek a kérdések megválaszolása már segít elindulni ezen az úton:

Célok: Miért akarom ezt a céget létrehozni? Mi a hosszú távú célom? Van-e piaci igény arra, amit kínálni szeretnék? Mi az a probléma vagy szükséglet, amit a vállalkozásom kielégít?

Célközönség: Kik a potenciális vásárlók? Milyen jellemzőik vannak (kor, nem, jövedelem, érdeklődési kör)? Mi az egyedi értékajánlatom (USP)? Hogyan tudom megkülönböztetni magam a piacon lévő többi vállalkozástól?

Pénzügy: Mennyi pénzre, időre és energiára van szükség a cég elindításához? Van elegendő tőkém, vagy szükségem van külső finanszírozásra? Hogyan fog pénzt keresni a vállalkozásom? Milyen lesz az árképzés, a költségstruktúra, és milyen bevételi forrásokkal számolok?

Kockázat, tervek: Milyen piaci, jogi, pénzügyi vagy operatív kockázatok vannak? Hogyan fogom ezeket kezelni? Milyen engedélyekre, regisztrációkra, és szabályozásoknak való megfelelésre van szükség? Milyen vállalkozási formát válasszak? Van egy részletes üzleti tervem, amely magában foglalja a piaci elemzést, marketingstratégiát, pénzügyi terveket, és növekedési stratégiát?

Ezek a kérdések segítenek abban, hogy átgondold a vállalkozásod alapjait, és felkészülj a lehetséges kihívásokra.

A cégalapításhoz szükséges teendők, dokumentumok

Az első és legfontosabb egy kft. alapítása előtt a megfelelő cégnév megtalálása, valamint egy székhely kijelölése. Ez lehet saját ingatlan, de választhatunk székhelyszolgáltatást is, amely lehetővé teszi, hogy megspóroljuk egy saját iroda fenntartásának költségeit.

Az alapítás során pedig az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • a székhelyként megjelölt ingatlan, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja, illetve az ingatlan használati jogát bizonyító okmány;
  • a tulajdonos és a vezető tisztségviselő lakcím kártyája, valamint személyi igazolványa;
  • a vezető tisztségviselő adókártyája.

Emellett pedig természetesen szükség van a törzstőkére, aminek minimális értéke kft. alapítása esetén 3 millió forint. A tagok fejenkénti hozzájárulása pedig nem lehet alacsonyabb 100 ezer forintnál.

Egyszerű, gyors, megbízható cégalapítás

Egy kft. alapítása komoly felelősséggel jár, hiszen nem csak szabadságot ad, de rengeteg feladatot is. Ennek ellenére sokszor csak az elhatározás áll álmaink megvalósításának útjába. A cégalapítást viszont nem érdemes a véletlenre bízni, persze ma már ezek könnyen elérhető dolgok, mégis érdemes szakértőkre bízni.

A cégjoggal foglalkozó vállalatok segíthetnek abban, hogy stabil alapokra épüljön a vállalkozás, minden szerződés, papír rendben legyen. A szolgáltatás díja pedig eltörpül azok mellett a költségek mellett, amelyeket az utólagos változtatások vagy esetleges hibák kijavítása jelent.

Megosztás