Hírek

Ismét Popovics György a határon átnyúló szervezet elnöke

Soros elnökévé választotta a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnökét, aki az RDV ETT alapítója és egy korábbi ciklusban már betöltötte a szervezet vezetői tisztségét.

A Rába-Duna-Vág ETT augusztus 15-én Nagyszombatban tartotta közgyűlését, amelyen 17 napirendi pontot tárgyaltak. Popovics György mellett vármegyénkből Borsó Tibort, a vármegyei közgyűlés alelnökét választották a szervezet szakmai bizottsága elnökének. A társulás társelnökének Jozef Viskupicot, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat elnökét választottak. Viskupic az előző két évben volt az ETT első embere. A társulás igazgatói pozíciójában megerősítették Vasi Emmát, aki 2016 óta irányítja a szlovák-magyar határtérségben élők helyzetének javításáért tevékenykedő szervezetet.

A közgyűlés tagjai elsőként a társulás tavalyi évi tevékenységéről, majd a Kisprojekt Alap nyugati határtérségben történt megvalósítási folyamatáról fogadtak el beszámolót. A Kisprojekt Alapból, elnevezéséhez illően, olyan mikroprojekteket támogatnak, amelyek segítik a határon átnyúló kapcsolatok kiépítését.

Popovics György elnök kiemelte, büszke rá, hogy a Kisprojekt Alap sikeres projektzáráson és sok jó határon átnyúló fejlesztésen van túl. Az új kiírásra, amelyet 2023 őszén tucatnyi helyszínen tartott információs napon népszerűsítettek, rengetegen pályáztak. A felhívás sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy 199 pályázó szervezet nyújtott be pályázatot 381 különböző határon túli szervezettel. Köztük vannak civil- és egyházi szervezetek, oktatási- és kutatási intézmények, önkormányzatok, kormányzati szervek, valamint érdekvédelmi testületek. Legnagyobb számban fesztiválok és kulturális események támogatására érkezett igény, de nagy számban sportesemények, illetve szakmai konferenciák és programok jelentették a pályázatok fő tevékenységét. Idén ősszel új lehetőség nyílik a pályázatok benyújtására.

– Remélem, hogy újbóli elnökségem alatt tovább folytatódhatnak a Komárom-Esztergom vármegye települései és a felvidéki magyarság szempontjából is nélkülözhetetlen projektek, amelyeket az RDV ETT megvalósít és támogat – hangsúlyozta Popovics György, majd hozzátette: – A Rába-Duna-Vág ETT 2021-ben fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte. Az összefogás sikerességét példázza, hogy az elmúlt időszakban motorja igyekeztünk lenni a határmenti fejlesztési folyamatoknak. Remélem, hogy a 2021-2027 európai uniós fejlesztési ciklusban is betölthetjük ezt a szerepet, és a lehetőség nyílik az együttműködések szorosabbá tételére.

A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás a természeti és politikai határokon felülemelkedve, a közösségek történelemben gyökerező együttműködését, kölcsönös előnyökön alapuló fejlődését tűzte ki célul. A szervezetet Komárom-Esztergom vármegye a szomszédos Győr-Moson-Sopronnal és a határ másik oldalán található Nagyszombat megyével közösen alapította 2011-ben, majd a későbbiekben csatlakozott Pozsony, Nyitra és Pest megye.

Az RDV ETT az elmúlt időszakban már komoly sikereket ért el az Interreg VI-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program nyílt pályázati felhívásain, úgy is, mint sikeres pályázatok projektfejlesztője, és úgy is, mint sikerrel megvalósuló projektek kedvezményezettje.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat