Esztergom

Négy napon keresztül ünnepelt Esztergom

Augusztus 17. és 20. között ünnepélyes koncertekkel, családi- és gyermekprogramokkal, kézműves vásárral, kertmozival és széles gasztronómiai kínálattal várták a látogatókat Magyarország első városában. A mindent elsöprő, legnépszerűbb előadás az István, a király című rockopera koncertváltozata volt.

Az ingyenesen látogatható programoknak az Erzsébet park adott otthont, ahol két színpadon zajlottak a produkciók. Az ünnepi programokat korábban a Széchenyi téren rendezték meg, azonban 2023-ban a város egyik legnagyobb parkját jelölték meg helyszínnek, amely csodálatos természeti adottságokkal a Duna és a Várhegy között helyezkedik el.

A 19 színpadi produkció során többek között olyan neves együttesek is felléptek, mint a Kiss Kata Zenekar, a Grappa Jazz, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Berkes Gabriella és a Rátonyi Róbert Trió, a Kollmann Gábor vezette 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Gájer Bálint, de itt mutatták be Feke Pál rendezésében a 40. évfordulóját ünneplő „István, a király” rockopera koncertváltozatát is. Az egyedülálló látványvilággal, technikai megoldásokkal, színpadi és díszletelemekkel, pirotechnikai effektekkel ellátott produkcióban Feke Pál mellett többek között fellépett Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is, melyre több ezren voltak kíváncsiak.

A családokra idén is kiemelt figyelmet fordítottak: a kisszínpadnál a Magyar Népmese Színház, a Kabóca Bábszínház és a Csillangó Meseműhely szórakoztatta a gyerekeket. A helyi és térségi alkotókból álló vásárban 9 kézműves értékesítette portékáit, sőt, délutánonként kézműves foglalkozásokat is szerveztek, ahol a kisebbek és a nagyobbak különböző mesterségekkel ismerkedhettek meg. Mindemellett ingyenes légvárral, hennakészítéssel és csillámtetoválással is várták a család legfiatalabb tagjait. Az Erzsébet parkban kialakított gasztroudvarban pedig 12 vendéglátóegység kapott helyet, akik italok és ételek széles választékával várták a vendégeket.

Az eseménysorozatnak hivatalos része is volt: augusztus 20-án, az államalapítás, az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepén Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter mondott beszédet. Hernádi Ádám a Szent Istváni úthoz kapcsolódóan kiemelte: „Sokan vagyunk és sokfélék mi emberek. Sokféleképpen gondolkodunk a világról, de ez nem verhet éket közénk, és nem vetheti vissza adott esetben egy város fejlődését sem. Esztergom mindenekfelett áll számomra, ha az érdekei mellett kell kiállni, és azt hiszem, ebben rejlik az ember, minden ember hitelessége.” Hankó Balázs pedig bejelentette, hogy a kormány 2038-ra Esztergom Szentkirály nevű városrészét nemzeti emlékhellyé kívánja fejleszteni, amely méltóképpen szolgálja a múltat és az eljövendőt.