Hírek

Elismeréseket adtak át augusztus 20-a alkalmából Tokodon

Augusztás 20-án Kardos Mihály nyugalmazott plébános celebrált ünnepi szentmisét a Szent Márton-templomban, majd a Népművészeti Alkotóházban folytatódott a Szent István-napi rendezvény. A jelenlévők Fehér László tárogatóművész vezetésével elénekelték a Himnuszt, majd Bánhidi László polgármester köszöntötte a résztvevőket, köztük Erős Gábor országgyűlési képviselőt, dr. Veres Zoltán vármegyei jegyzőt, Pálmai József nyugalmazott pedagógust, valamint a nagyközség korábbi polgármestereit is.
Bánhidi László köszöntőjében kiemelte: Szent István királyunk szellemiségére támaszkodva minden munkánk, erőfeszítésünk, küzdelmünk a jövőről kell hogy szóljon, mellyel egy erősebb, egy élhetőbb és reményei szerint egy boldogabb Tokodot és közösséget teremthetünk.
Dr. Veres Zoltán elmondta: ha végigtekintünk a magyar történelmen, láthatjuk, hogy kijutott nekünk viharból és zúgó áradatból egyaránt. Hazánk viszont leküzdötte az elmúlt ezer év megpróbáltatásait és ma is itt vagyunk a Kárpát-medencében, Európa közepén.
Erős Gábor szerint Szent István királyt az államalapításkor az vezérelte, hogy erős hitünk és összetartó nemzetünk legyen. Úgy véli, a térségben Tokod büszkélkedhet az egyik legerősebb közösséggel. Arra kért mindenkit, ne feledkezzünk meg azokról az emberekről, akik minden nap azért dolgoznak, hogy friss kenyér kerülhessen az asztalunkra.
Pálmai József úgy fogalmazott: a keresztény állam megalapítása hatalmas változás volt népünk életében, de ezeréves távlatból láthatjuk, hogy csak így lehetett megtartani és megalapozni a mai kornak is az önálló magyar államot.
A Kék Nefelejcs Nótakör ünnepi műsora, illetve a Tokodi Csillagfény Mazsorett Csoport formációs előadása után következett az elismerések átadása, melyeket Bánhidi László, Erős Gábor és dr. Veres Zoltán nyújtott át a kitüntetetteknek. A képviselő-testület döntése értelmében a Tokodért Emlékérmet idén a PÁ-DI-DI Táncegyüttes érdemelte ki a csoport életútja, illetve a helyi közösségekért folytatott munkája elismeréséül. A díjat Aknai Szóda Krisztina, az együttes vezetője vette át.
A „Tiszta udvar rendes ház” címet idén Egri-Pelle Szilvia nyerte el. Az ünnepségen Balla Jenőné és Csúcs Zoltánné nyugállományba vonulása alkalmából egyaránt polgármesteri elismerésben részesült. A díjazottak a Tokodi Mesevár Óvodában dajkaként hosszú éveken át kiemelkedően végezték munkájukat.
2021-ben nyílt meg a Tokodi Értékek és Gyűjtemények Háza, melyet azóta több tokodi lakos önkéntesként működtet és üzemeltet. Az önkormányzat elismerésének jeléül oklevelet vehetett át Cserni Ferencné, Csipke Ferencné, Faragó Józsefné, Farkas Miklósné, Farszki Tiborné, Juhász Sándorné, Pausch Anna, Robotka Ernőné, Süveges Zoltánné, Süvegesné Ifjú Ildikó, Szentessy Gáborné, Szóda Józsefné és Szóda József.
A díjátadó után Kardos Mihály megáldotta az új kenyereket, melyeket Bánhidi László, Erős Gábor és Farszki Tibor, a Tokodi Gazdakör tagja szeletelt fel. Az ünnepség végén a résztvevők a Kék Nefelejcs Nótakör vezetésével előbb a Tokodi Himnuszt, majd Fehér László vezetésével a Szózatot és a Székelyhimnuszt énekelték el.
Fotók: Pap Norbert, Walczer Patrik
Forrás: Tokod Nagyközség Önkormányzata
Megosztás