Esztergom

Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el az esztergomi muzeológus munkáját

G. Tóth Franciska kiemelkedő tevékenysége elismeréseként rangos kitüntetést vehetett át.

Augusztus 20-a alkalmából Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Pro Cultura Hungarica díjat adott át a Pesti Vigadóban pénteken.

Az eseményen Zsigó Róbert beszédében kiemelte: sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora, majd hozzátette, hogy ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban. A miniszterhelyettes rávilágított arra is, hogy a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet.

A beszédek után a díjak átadása következett. Többek között G. Tóth Franciska, az MNM Babits Mihály Emlékház irodalmi muzeológusa széles körű múzeumpedagógiai és irodalmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Forrás: MTI

Megosztás