Esztergom

Szent István-díjat kapott az első magyar űrhajós

Huszonharmadik alkalommal adták át a Szent István-díjat az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola dísztermében augusztus 10-én. Az idei évben Farkas Bertalan magyar vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, eszperantista kapta meg az elismerést. Méltatását dr. Kruppa József címzetes egyetemi tanár, a Magyar Űrtevékenységet Támogató Egyesület alelnöke mondta el.

A Szent István-díjat azok kaphatják meg, akik az összmagyarság érdekében kiemelkedő jelentőségű tevékenységet végeztek, míg a Szent István-díj emlékérmet elsősorban olyan személyeknek adják, akik a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Az emlékérmet idén Drága Bálint okleveles villamosmérnök, karmester, a Sárisápi Bányász Fúvós Zenekar vezetője vehette át. A díjakat a Szent István Alapítvány kuratóriumának elnöke Prof. Dr. Szakály Sándor történész és alelnöke Prof. Prokopp Mária művészettörténész adta át.

Az ünnepségen a díszvendégek között, az eddigi érmeseken kívül jelen voltak: Tőkés László református püspök, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke; dr. Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki szintén méltatta az űrhajós eredményeit, és tájékoztatást adott a magyar űrkutatás jövőjéről; dr. Boros Miklós Nagykövet és Erős Gábor országgyűlési képviselő; a Hunor Magyar Űrhajós program résztvevői; Bogányi Gergely zongoraművész, és két polgármester köztük Grman József kéméndi polgármester, aki jelentős összeggel támogatja az alapítványt.

A rangos kitüntetéseket odaítélő közhasznú alapítványt Bihari Antal okleveles operatőr, az Esztergomi Körzeti Televízió alapítója és tulajdonosa 2001-ben alapította.

Forrás: Erős Gábor Facebook-oldala / magyarnemzet.hu / felvidek.ma
Fotók: Erős Gábor Facebook-oldala

Megosztás