Esztergom

Erdő Péter bíboros Nagyboldogasszony ünnepén: Minden ember az örök boldogságra hivatott

Az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén. A szertartáson koncelebrált Török Csaba, a bazilika plébánosa és az esztergomi papság.

Erdő Péter bíboros a homíliájában felelevenítette, hogy az esztergomi bazilikát Szent István uralkodása alatt Szent Adalbert vértanú püspök tiszteletére szentelték, ezért is hívták a középkorban Szent Adalbert Egyházának. Mégis, amikor sikerült felépíteni az új székesegyházat a töröktől való felszabadulás után jó másfél évszázaddal, akkor nem haboztak ezt a bazilikát a Mennyekbe Felvett Szűzanya és Szent Adalbert tiszteletére szentelni.

A főpásztor beszélt arról is, hogy sok szó esik az utóbbi időben arról, hogy kevés gyermek születik. Felteszik a kérdést, miért is vállaljunk gyermeket. A válasz pedig többnyire az, hogy a gyerek kedves, hogy minden nehézség ellenére jó családban, közösségben élni, hogy talán majd szeretni fogja az idős szüleit, hogy lesz, aki munkájával eltartja a nyugdíjasok népes táborát. Ennél felelősebb hangok is hallatszanak – mondta a bíboros és hozzátette: Van, aki azt mondja, a gyermekek vállalásán múlik, hogy fennmaradjon nyelvünk, kultúránk, közösségünk, népünk a történelem viharai között.

Erdő Péter kiemelte: Szép és igaz szempontok ezek, de nekünk keresztényeknek van még egy mondanivalónk, ami mindennél fontosabb. Ez pedig az, amit régen úgy fogalmaztak, hogy a szülők a teremtő Isten munkatársai és a gyermek vállalásával új polgárokat ajándékoznak a Mennyországnak. Igen, minden ember, aki erre a világra születik, az örök boldogságra hivatott. Nem mi adjuk az üdvösséget, de a szülőnek döntő szerepe van a lehetőség megteremtésében. És persze Isten mindenkivel személyes párbeszédet folytat, és azt akarja, hogy minden ember szabadon válaszoljon az Ő szeretetére. Ezért a szülőknek nem elég elfogadni a gyermeküket, hanem mielőbb meg is kell kereszteltetni, gondoskodni kell arról, hogy eljussanak az elsőáldozásra, a bérmálásra, és megfelelő nevelést kell adni a megszülető gyerekeknek. Olyat tudnak ajándékozni tehát a keresztény szülők Isten segítségével, ami több, mint az ő saját létük és gazdagságuk, mert más embernek is meg tudják nyitni az utat az örök boldogság felé.

Erdő Péter bíboros homíliája teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el!

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye / Magyar Kurír
Szerző: Zsuffa Tünde / Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Mudrák Attila / Esztergom-Budapesti Főegyházmegye