Hírek

Nyolcadik alkalommal végeznek látogatófelmérést a Pilisi bioszféra-rezervátumban

Van olyan amit, még nem tudsz a Pilisről, de mindig meg akartad kérdezni? Október 4-6. között szervezik meg a bioszféra-rezervátum szokásos látogatófelmérését. Erdészek és természetvédelmi szakemberek is részt vesznek a számlálásban.

Ha érdekel a természetvédelem és szívesen beszélgetsz Hozzád hasonló emberekkel, akkor csatlakozz a csapathoz látogatószámlálóként a Pilisben!

Mi a feladat?

Ahhoz, hogy nyomon tudják követni, mekkora a Pilis hegység látogatottsága, évről-évre megszámolják a látogatókat, túrázókat egy október elejei hétvégén és rövid interjúkat készítenek velük.

Mi az a bioszféra-rezervátum?

Az UNESCO védettségi kategóriája, ami az ember és természet együttélését, a helyi közösségek együttműködését állítja a központba. Erdészek, természetvédők, helyi civilek és önkormányzatok közös platformja, aminek célja, hogy a természetvédelmi célok úgy valósuljanak meg, hogy az az itt élőknek is jó legyen.

Kik a számlálók?

A Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Debreceni Egyetem szakemberei mellett hét éve formálódó, jelenleg kb. 100 fős, lelkes önkéntesekből álló csapat. Fiatalok és régebb óta fiatalok, egyetemisták és vállalkozók, tanárok és egyéb szakmák képviselői. Változatos, vidám és elkötelezett társaság – kivétel nélkül érdekes emberek!

Miben áll a munkájuk lényege?

A hegység egyes pontjain, szép természeti környezetben beszélgethetsz izgalmas emberekkel, miközben új dolgokat tanulhatsz a természetvédelemről és ökoturizmusról. Aki évek óta visszajár, az már tudja: ez egy mini nyaralás jó társaságban, ráadásul úgy, hogy a szállás és étkezés költségeit is a szervezők állják!

Milyennek képzelnek el Téged?

Szereted a természetet, az idődet szereted a természetben tölteni – gombászol, biciklizel, túrázol, vagy épp lovagolsz. Fontos számodra a természetvédelem, amiért szívesen teszel is. Szívesen beszélgetsz emberekkel, nem jössz zavarba attól, ha idegeneket kell megszólítanod.

Mire számíthatsz a két és fél nap alatt?

Október 4-e péntek estére várnak a visegrádi Mogyoró-hegyre, ahol előadások és módszertani eligazítás vár, a következő két napot pedig kettesével kint töltitek a hegység számlálópontjain. Azért persze nemcsak munka lesz! Érdekes előadásokat hallhatsz, finomakat ehetsz és ihatsz, lesz meglepetés program, de megtudhatod azt is, mi az a Cincér busz, amivel még utazhatsz is. Jó lesz, meglátod!

Hogyan jelentkezhetsz?

Írj egy e-mailt az info@pilisibr.hu-ra a kutatás vezetőjének, aki minden kérdésedre választ ad! Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 20.

Az elmúlt 7 év kutatási jelentései itt elérhetők.

Facebook esemény>>

Megosztás