Hírek

Nem engedélyezték a légi szúnyoggyérítést Tokodaltárón

A tokodaltárói önkormányzat saját forrásból valósította volna meg a légi szúnyoggyérítést, mint ahogyan korábban ezt tették Táton és Mogyorósbányán is. Azonban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a kérelmet elutasította – közölte Petrik József, Tokodaltáró polgármestere a település közösségi oldalán.

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2024. augusztus 6-ai rendkívüli ülésén döntött a légi és kiegészítő földi szúnyoggyérítés megrendeléséről. A feladatra az RSZ-COOP Légiszolgáltató Kft. (5600 Békéscsaba, Gyóni Géza utca 11.) kapott megbízást 1.467.300 Ft+ÁFA vállalkozói díj ellenében.

A Kft. elindította az engedélyeztetési eljárást és kérelmet nyújtott be a légi úton történő szúnyoggyérítés végrehajtására.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a légi kémia szúnyogirtás engedélyezésére irányuló kérelmet elutasította. Az elutasítás indoka, hogy térségünkben a szúnyogártalom nem extrém mértékű. Álláspontjuk szerint a 2024. június vége óta kikelt szúnyogok földi kémiai úton történő gyérítésére számos alkalommal sor került az elmúlt időszakban. Azóta pedig újabb tömeges szúnyoglárva-tenyésztésre alkalma elöntött területek nem jöttek létre, a fennmaradó tenyészőhelyek lárvairtószeres kezelésére pedig elegendő idő állt rendelkezésre. Fenti okok miatt a szúnyogirtó szer felhasználási feltételei nem állnak fenn.

„A Képviselő-testület döntése és akarata ellenére fenti okok miatt a légi szúnyogirtás nem valósulhat meg településünkön. Úgy gondoljuk, hogy a kiegészítő földi gyérítés kizárólag a légi gyérítéssel együtt lett volna hatásos, ezért egyelőre a földi gyérítés megrendelésétől is elállt az Önkormányzat.” – tette hozzá a polgármester.

Megosztás