Esztergom

Hazatértek tűzoltóink Észak-Macedóniából

Vasárnap este visszatért Magyarországra az Észak-Macedón erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapat, köztük a Komárom-Esztergom vármegyei lánglovagok is.

Sári Ákos tűzoltó ezredes, igazgató, Csordás János tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő, valamint Komlós Tamás tű. alezredes tűzoltósági felügyelő, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon fogadta a fáradt egységet. Vármegyénk lánglovagjai gépjárművezetői és beavatkozó tűzoltói feladatokat láttak el az erdőtüzekkel érintett Észak-Macedón helyszíneken. Név szerint: Kempa Dávid tű. őrmester, Dobozy Szilárd c. tű. törzszászlós, Sikos Károly Álmos tű. őrmester, Zippenfenig Gergő tű. őrmester, Petrányi András Mihály c. tű. törzsőrmester, Magyarovics Bence tű. törzsőrmester vettek részt a határokon átívelő segítségnyújtásban. 

A negyvenhat tagú egység augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül a tagországok segítségét kérte. A Magyar Kormány által felajánlott és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából összeállított egység a tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt.

Vasárnap este nyolc órakor érkezett meg Budapestre a negyvenhat tagú csapat. A hazatérőket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese fogadta a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti raktárbázisán. Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti-főigazgatóhelyettese megköszönte a magyar csapat kiemelkedő és eredményes helytállását, külön kiemelve a drónok alkalmazását, amely nagyban segítette az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját.

A magyar kontingens a küldetés első napjaiban a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángok megfékezésében nyújtott segítséget. Ezt követően másik helyszínen, a Jasen rezervátumban támogatták a felderítést és az oltást. 

A csapat visszatérése előtt, szombat délután Brod település polgármestere és a település tűzoltóparancsnoka is megköszönte a magyar egység tíz napon át mutatott helytállását. 

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem. 

Borítókép: Komárom-Esztergom VMKI
Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás