Hírek

Színes programokkal várták az állami erdészeti társaságok a gyerekeket

Idén nyáron is több ezer gyermek ismerkedhetett meg a természet szépségeivel, az erdei ökoszisztémával, az erdők csodálatos világával. A környezeti nevelést nem lehet elég korán elkezdeni – ennek szellemében a 21 állami erdészeti társaság különböző családi- és gyermekprogramokkal várta a természetkedvelő érdeklődőket a nyár folyamán.

Az általános iskolások körében kiemelten népszerűek az erdei iskolák. Ezek közül pedig az állami erdészeti társaságok által üzemeltetett, minősített Erdészeti Erdei Iskola hálózat, mely országszerte 37 intézményt foglal magában. Az erdő a környezeti nevelési módszerek alkalmazásának, az élményszerzésnek kimeríthetetlen tárháza. A nyári foglalkozások alkalmával a gyerekek megismerhetik a természet sokszínűségét, a természetes ökológiai rendszerek összefüggéseit. Szakképzett erdőpedagógusok, erdész szakemberek segítségével játszva tanulhatnak a természetről, a bennünket körülvevő élővilágról, az erdőről.

Az állami erdészeti társaságok mindenhol más és más programokkal készültek az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A nyírségben például rendkívül népszerű volt a madárgyűrűzés, az erdész-vadász tábor, vagy éppen a tanösvény túrák. Idén több száz óvodás és kisiskolás vett részt a Nyírerdő Zrt nyári programjain.

A Somogy vármegyében található Zselici Csillagpark planetáriumi rendezvényei egy misztikus világba kalauzolják az érdeklődőket. A rendszeresen megrendezett esti távcsöves bemutatók során az égbolt szabad szemmel látható égitesteit, alakzatait fedezhették fel a kicsik és nagyok egyaránt. A SEFAG Zrt. nyári programjain megközelítőleg 5000 fő vett részt, többsége gyermek.

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskolájában immár 15. éve rendeznek táborokat 8-14 éves diákoknak. A Nyomkereső kalandtábor célja, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertesse a Gemenc Zrt. a vadgazdálkodás szépségét, a vadászat kultúráját és hagyományait, a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

A Mecsekerdő Zrt. nyári táboraiban eddig csaknem 1800-an vettek részt, az erdészeti társaság kalandparkja pedig aktív kikapcsolódást kínál a családoknak egész évben.

Az Agostyáni Arborétumban szentjánosbogarak rajzását lehetett megtekinteni vezetett túrák keretében. A Vérteserdő Zrt. rendezvényein több száz gyermek vett részt a nyár folyamán.

A Nagykunságban a „békaporonty”, „ZOO” és „Túlélő” fantázianevű tematikus táborok több mint 200 kisiskolás részvételével zajlottak, a NEFAG Zrt. szervezésében.

A Soproni Parkerdőt kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdei idegenvezetést nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a kevésbé látogatott erdőterületek bemutatásával, összekötve a legfontosabb parkerdei helyszíneken.

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. számos programja mellett kárpátaljai gyereknek szervezett eseményeket. A karitatív megmozdulás fő célja hogy a határon túli magyar településről érkező gyermekeknek olyan felhőtlen időtöltésben legyen részük, melynek során lehetőségük van kiszakadni a hétköznapokból.

A Főváros és az agglomeráció erdeit kezelő Pilis Parkerdő Zrt. erdei iskoláiban és vadasparkjai programjain, táboraiban közel 2200 gyermek ismerkedhetett meg az erdei élővilággal, a vadon élő állatokkal és az erdészek munkájával.

A nyárnak még koránt sincs vége, ezért az iskolakezdésig is számos eseménnyel, programmal és táborral készülnek az állami erdészeti társaságok, ezért érdemes online felületeiken tájékozódni.

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda

Megosztás