Hírek

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya felhívja az ingatlantulajdonosok és földhasználók figyelmét, hogy bel- és külterületen egyaránt haladéktalanul kezdjék meg a parlagfű elleni védekezést ott ahol a gyomnövény jelen van és a fejlettsége ezt indokolja.

A megfigyelések alapján jelenleg a parlagfű már virágbimbós, illetve virágzó állapotban van, pollenszórása megkezdődött, a levegőben a parlagfű pollenszám emelkedést mutat.

Belterületen különösen „veszélyeztetett” területek az építkezések, egyéb talajbolygatással járó tevékenységek során visszamaradó nyitott talajfelszínek. E területeken konkurencia hiányában a gyomnövény rendkívül gyors növekedésre képes, és rövid idő alatt számos virágzatot fejlesztve hatalmas pollenmennyiséget produkál.

Mezőgazdasági területeken elsősorban kukorica és napraforgó állományok szegélyében, földutak mentén, illetve táblán belül a keléshiányos foltokban, valamint állományszinten sikertelen gyomirtási technológia esetén okozhat problémát a parlagfű. Veszélyeztettetnek tekinthetők továbbá a kalászos növények tarlói, az új telepítésű lucerna állományok, valamint a parlagoltatott vagy zöldtrágyanövénnyel elvetett területek.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás és a kaszálás, melyre az időjárás függvényében több alkalommal is szükség lehet az év során. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

Mezőgazdasági területeken jelenleg legfontosabb feladat a nyári tarlóápolási munkák elvégzése, a földutak menti területek kaszálása, valamint indokolt esetben a táblaszegélyek, parlagfűvel erősen fertőzött táblarészek lezúzása.

Fertőzött terület észlelése esetén javasolják a Parlagfű Bejelentő Rendszer használatát: https://pbr.nebih.gov.hu/

A hatóságok leterheltsége miatt kérik, hogy elsősorban a nagyobb felületű, a helyben lakókat erősen zavaró esetek bejelentését részesítsék előnyben. A bejelentést az illetékes hatóságok (belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság) azonnal megkapják, melyet követően 5 napon belül kötelesek helyszíni ellenőrzést tartani. A rendszer használata során kérhető a személyes adatok zárt kezelése is.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal