Hírek

Mesterek és gyakorlati oktatók képzése az iparkamaránál

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 20 éve biztosít támogatott mesterképzéseket a szakmájukban fejlődni kívánó szakemberek számára, így is segítve a szakképzés színvonalának fenntartását, valamint gyakorlati oktatók képzését kínálja fel a tanulót foglalkoztató szakemberek számára – mondta el a kamara elnöke.

Dr. Szerencsés László hozzátette, idén továbbra is elérhetőek a támogatott mesterképzések: 2024. augusztus 26-án indítanak mesterképzést fodrász és villanyszerelő szakmákban. A 180 órás képzések támogatása az NFA-KA-KIM-6/2023/TK/12 projekt keretén belül valósul meg.

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. Tanúsítsa a vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, az anyagi és erkölcsi elismerés és bizalom garanciáját teremtse meg.

A mesterképzésbe való jelentkezés feltétele a szakirányú bizonyítvány és a bizonyítvány megszerzésétől számított 5 év szakmában eltöltött idő igazolása. Az államilag támogatott mesterképzés akkor vehető igénybe, ha a jelölt (vagy az őt alkalmazó vállalkozás) részt vesz az iskolarendszerű szakmai oktatáshoz kapcsolódó tanulóképzésben vagy kötelezettséget vállal arra, hogy a jövőben bekapcsolódik a tanulóképzésbe.

A kamarai gyakorlati oktató képzés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 2023-ban évben 5 alkalommal indult ilyen jellegű képzés, idén márciusban és júniusban már 22 gyakorlati oktató vizsgázott sikeresen , de szeptemberben és novemberben is biztosítottak lehetőséget azon szakemberek számára, akik duális képzés keretén belül tanulót szeretnének foglalkoztatni, hogy megszerezzék az oktatói tanúsítványt.

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga célja, hogy biztosítsa az iskolai rendszerű szakképzésben külső gyakorlati képzőhelyen ( gazdálkodó szervezetnél, duális képzés keretén belül) kötelező szakmai gyakorlatukat töltő tanulókkal gyakorlati oktatóként foglalkozó szakemberek számára a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és szakképzési adminisztrációs ismeretek elsajátítását.

A jelentkezés feltétele, az oktatandó szakképesítésnek megfelelő szakirányú bizonyítvány és a bizonyítvány megszerzésétől számított 5 év szakmai gyakorlat. A kamarai gyakorlati oktatói képzés képzési időtartama 50 óra (6 nap) , amelyből 25 óra elméleti oktatás és 25 óra tréning.

Megosztás