Esztergom

Négynapos programsorozattal készül Esztergom az államalapítás ünnepére

Augusztus 17. és 20. között rendezik meg az Esztergomi Szent István Napokat, így ebben az évben 4 napon keresztül válogathatunk a színes és izgalmas programok közül Magyarország első városában. A programok helyszíne idén is az Erzsébet-park, ahol két színpaddal, gasztroudvarral, kézműves vásárral és kertmozival várják az ünneplőket.

A családokra idén is kiemelt figyelmet fordítanak: a kisszínpadnál a Magyar Népmese Színház, a Kabóca Bábszínház és a Csillangó Meseműhely szórakoztatja a gyerekeket egy-egy mesével, interaktív előadással. A helyi és térségi alkotókból álló kézműves vásár keretében mind a négy napon kézműves foglalkozásokat is szerveznek, így a kisebbek és a nagyobbak olyan mesterségeket ismerhetnek meg, illetve sajátíthatnak el, mint például a horgolás vagy a szappankészítés.

A zenei vonalat tekintve az idei évben a kisszínpadon egyszemélyes produkciókkal, utcazenészekkel színesítik az ünnepi hangulatot, míg a nagyszínpadon egészestés koncerteken vehetnek részt az ide látogatók. A kisszínpadon többek között fellép Kerle Tibor, Zöld Gábor, Temesi Blanka és Flamisch Péter, valamint a kétfős Late Beggars és az Esztergom Táncegyüttes folklór műsora is itt mutatkozik be. A nagyszínpadon köszöntik Filip Gyurit és Barátait, a Kiss Kata Zenekart, a Grappa Jazzt, a 100 Tagú Cigányzenekar 30 muzsikusát, valamint a Berkes Gabriella és a Rátonyi Róbert Triót, akik mellett két kiemelt színpadi produkcióval is készülnek.

Augusztus 19-én, hétfőn 20:30-kor a tavaly 40. évfordulóját ünneplő „István, a király” rockopera Feke Pál rendezésében koncert formájában érkezik az Esztergomi Szent István Napokra. A Crescendo Music Management által létrehozott, egyedülálló látványvilággal, technikai megoldásokkal, színpadi és díszletelemekkel, pirotechnikai effektekkel ellátott produkcióban Feke Pál mellett fellép Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. A számos újítást bemutató produkció új kihívások elé állította az alkotócsapatot. A cél az volt, hogy a darab rockosan, katartikusan szólaljon meg, tiszteletben tartva az eredeti koncepciót és hangszerelést. A nézők egyrészt egy XXI. századi, látványos koncertet látnak, másrészt csukott szemmel minden olyan fontos zenei és gondolati értéket átélhetnek, amelyet a szerzők megálmodtak.

Augusztus 20-án, kedden 20:30-kor a Kollmann Gábor vezette 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Gájer Bálint adnak közös nagykoncertet. A Budapest Jazz Orchestra dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. Küldetésük a jazz és a big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. Gájer Bálint, „a swing hercege” pedig minden embert táncra perdít zenéjével. Olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobb előadókkal kel versenyre. Tehetségét nem csak rajongói éltetik, hanem a szakma azon díjazásai is, amit fiatal kora és karrierje ellenére magának tudhat.

Az államalapítás mellett hagyományosan augusztus 20-án tartják meg az új kenyér ünnepét is. A kenyér megszegésénél 13 órakor ünnepi beszédet mond Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter és Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere.

Az idei rendezvényen is az italok és ételek széles választéka várja a vendégeket az Erzsébet parkban kialakított gasztroudvarban. A kertmoziban pedig hatalmas LED kijelzőn olyan klasszikus magyar filmek tekinthetők meg – kezdve a 90-es évektől a napjainkig –, mint például a Meseautó, az Üvegtigris 2, vagy a márciusi nemzeti ünnepünkön debütált Most vagy soha!

A helyszín megközelítését a vasútállomásról és a Prímás-szigeten található Zöld Parkolóból elektromos kisbuszokkal segítik, melyek menetrend szerint közlekednek és a négy nap alatt ingyenesen használhatók. Az Esztergomi Szent István Napok részletes programja IDE KATTINTVA érhető el!