Hírek

Szeptembertől elérhető vármegyénkben a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő vármegyei munkaerőpiaci programot indít, amelyre szeptember 2-23. között lehet jelentkezni a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályon. Ezt megelőzően azonban érdemes az álláskeresőt nyilvántartó foglalkoztatási osztályon érdeklődni a kérelemre megítélhető támogatás részleteiről, a programba kapcsolódási szándék jelzése mellett.

Az az álláskereső részesülhet támogatásban, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak, aki az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott – legalább egy hónap időtartamú – szolgáltatás keretében a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi készségeket megszerzi, és aki a szolgáltatás keretében üzleti terv készítésével bemutatja az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát és működésének részleteit. A tervezetten szeptember 24-én kezdődő egy hónapos szolgáltatásnyújtás feltételeként egy kérdőív sikeres kitöltése is szükséges, amely a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciák felmérését célozza.

A támogatás iránti kérelem – szolgáltatás igénybe vételét követő – benyújtásának várható időszaka 2024. november 14-20. A támogatással létrehozott vállalkozást legalább két évig kell fenntartani úgy, hogy azt szüneteltetni sem lehetséges, illetve további feltétel, hogy a támogatott álláskereső ezen időszak alatt önfoglalkoztatását főállású egyéni vállalkozóként/mezőgazdasági őstermelőként/gazdasági társaság alapításával főállású társas vállalkozói jogviszonyban biztosítja úgy, hogy közben az önfoglalkoztatói tevékenységén kívül egyéb teljes munkaidős, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban tevékenységet nem folytat.

Az álláskereső részére, aki a vállalkozóvá válást elősegítő csoportos foglalkozás keretében elkészített üzleti tervvel rendelkezik és tanúsítványt szerzett, hat hónapon keresztül a kötelező legkisebb munkabér 100%-ának megfelelő mértékű vissza nem térítendő támogatás, azaz 266.800 Ft/hó és legfeljebb 2.000.000 forint egyszeri vissza nem térítendő nyújtható. A két támogatási elem külön-külön nem, kizárólag csak együtt kérelmezhető. Az álláskeresőnek a vállalkozás indításához önerővel kell rendelkeznie, amelynek minimális értéke el kell érje a teljes beruházás összegének 20%-át.

A munkaerőpiaci program további részletei ide kattintva olvashatók!

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal
Megosztás