Belföld, Gazdaság

Egységes helyjegy + új helyfoglalási lehetőség a Volánnál

Az utasok számára augusztus 5-től újabb területen válnak kézzelfoghatóvá a vasúttársaság és a Volánbusz integrációjából fakadó előnyök.

Az ország- és vármegyebérletek, illetve az azokra épülő, új tarifarendszer kialakításának következő lépéseként fokozatosan a buszjáratokon is bevezetésre kerül – a távolságtól függetlenül 300 forintos – egységes helyjegy, amelyet a MÁV-VOLÁN-csoport tavaly nyáron már a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken is bevezetett.

Ezzel a lépéssel könnyebben áttekinthetővé és egységesebbé válik a tarifarendszer. Ráadásul a legutóbbi frissítést követően (amikor a vasúttársaság okostelefon alkalmazásába is beépítésre került az EMMA nevű, egységes menetrendi kereső és útvonaltervező szolgáltatás) most a MÁV-appban is folytatódik a két szolgáltató integrációja: ugyancsak a mai nappal elindult a Volán-járatokra érvényes új, választható helyfoglalási rendszer is.

A helyjegy természetesen nemcsak a MÁV-appban megváltható, hanem a jegy.mav.hu felületén, a vasúti és autóbuszos pénztárakban és a MÁV-START automatáiban is. Érdemes azonban tudni, hogy a digitális csatornákon – tehát a MÁV mobilalkalmazásban vagy jegy.mav.hu weboldalon – vásárolt helyjegy 5%-kal olcsóbban: mindössze 285 forintért érhető el.

Miért volt szükség a változásra és hol lesz először elérhető az új, egységes helyjegy?

Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon eddig érvényes ún. távolsági kiegészítő jegyek rendszere bonyolult volt, hiszen annak ára függött az utazás távolságától, megvásárlása pedig nehézkes volt.

Az új, egységes helyjegy először a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon, a következő lépcsőben pedig a vidéki városok között lesz igénybe vehető. Az újításnak köszönhetően a helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is garantált ülőhelyen, kényelmesen tölthetik utazásukat.

A helyjegy minden jegy és vármegye- vagy országbérletbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé megvásárolható. Megváltása nem kötelező, de kifejezetten javasolt, különösen a frekventált járatokon,  amelyeken a helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabadon maradt helyeket foglalhatják el – az adott jármű befogadóképességének függvényében.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megosztás