Esztergom

Óriási érdeklődés mellett zajlott a negyedik MCC Feszt

300 előadó, 100-nál is több szakmai program, több mint 40 zenei esemény és 150 kiállító az Edu sétányon – hatalmas siker volt az immár negyedik alkalommal Esztergomban megrendezett MCC Feszt. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos zenei fesztiválján közel 49 000 látogató fordult meg, amely abszolút rekordnak számít a Feszt történetében.

Az MCC rendezvénye immár Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi intellektuális seregszemléjévé és nívós könnyűzenei programkavalkádjává nőtte ki magát. A fesztiválon ugyanis számos hazai és külföldi szaktekintély, közéleti személyiség, akadémikus osztotta meg gondolatait: 120 külföldi előadó, több mint 30 országból fogadta el a szervezők meghívását. Sebastian Kurz, korábbi osztrák kancellár, Ján Figel, korábbi szlovák miniszter, európai uniós biztos, valamint Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a legutóbbi európai parlamenti választásokat elemezték. Az MCC Feszten miniszterek ismertették a kormány stratégiáját. Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter a soros elnökség megannyi prioritása közül az európai versenyképesség helyreállításnak szükségességére hívta fel a figyelmet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint vissza kell állítani a katonák társadalmi elismertségét, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika kihívásairól beszélt. Chris Rufo, a harvardi plágiumbotrány kirobbantója, a Manhattan Institute vezető munkatársa hazánk bevándorláspolitikáját méltatta. Peter Frankopan, brit bestseller történész az elkövetkező 10 év geopolitikai jelentőségéről szólt, míg Dr. Schwab Richárt gasztroenterológus hazánk táplálkozási szokásainak hatásairól beszélt. Továbbá többek között izgalmas viták zajlottak a Magyarországra érkező külföldi tőkebefektetésről, a konzervatív oktatásról, az olimpiai játékok megrendezésének témaköréről és az újságírás helyzetéről is.

Az úgynevezett Edu sétányon, ahol interaktív és családi programokkal várták az érdeklődőket, mindhárom nap hömpölygő tömeg volt kíváncsi az MCC képzési programjaira, intézeteire, partnereire, illetve az együttműködő diákszervezetekre. Több mint 150 kiállító volt jelen a Kis Duna mentén és a Lőrinc utcában. Idén az olimpiai játokokkal párhuzamosan az MCC-s diákok sportnapot és nívós sportról szóló beszélgetéseket szerveztek.  Az esti és hajnali órákban pedig a magyar könnyűzenei élet nagyágyúi adták a talpalávalót. Fellépett Ákos, Majka, az Ivan & The Parazol, a Tankcsapda és még sokan mások. Óriási siker volt a Folk Sátor, ahol előadásokon, táncházakon, népzenei bulikon vettek részt felnőttek és diákok egyaránt.

Mathias Corvinus Collegium: Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Az MCC tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében.

Fotók: Visit Esztergom

Megosztás