Hírek

19. Fenntarthatósági jelentés: a Lucart minden idők legjobb pénzügyi eredményét érte el

A hazánkban Nyergesújfaluban jelen lévő papíripari cég, a Lucart EBITDA értéke 2022-ről 2023-ra több mint kétszeresére nőtt úgy, hogy mindeközben a környezeti hatásait csökkenteni tudta. A körforgásos gazdaság egyik legkiválóbb európai gyakorlatának, az EcoNatural Projektjük keretében több mint 10,7 milliárd italos kartondoboznak adtak második életet, papír, adagoló és raklap is készül belőlük. 2022 után 2023-ban is megkapta az EcoVadis független ügynökségtől a platina minősítést a Lucart, amely a vállalati társadalmi felelősségvállalás legmagasabb szintjét jelenti.

A fenntarthatósági törekvések kifizetődőek – a Lucart pénzügyi és környezetvédelmi eredményei

A Lucart 19. Fenntarthatósági jelentése alátámasztja, hogy a fenntarthatósági törekvések nemcsak környezetvédelmi, hanem pénzügyi szempontból is fontosak. A hazánkban Nyergesújfalun jelen levő és Európa-szerte további kilenc termelőüzemmel és két logisztikai központtal rendelkező Lucart Csoport minden idők legjobb eredményét érte el tavaly. Összesített bevétele 2023-ban 2022-höz képest 6,7%-kal nőtt, így az évet 765 millió euró összbevétellel zárta, az EBITDA-ja pedig az előző évhez képest több mint kétszeresére emelkedett. „Különösen büszkék vagyunk ezekre az eredményekre, hiszen kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy egy vállalat nagyon magas szintű környezetvédelmi és társadalmi elkötelezettség mellett kiváló gazdasági teljesítményt is elérhet” – mondta Massimo Pasquini, a Lucart Csoport ügyvezető igazgatója.

Főbb környezetvédelmi eredmények

  • a fajlagos vízfogyasztás 35,9%-kal csökkent 2013-hoz képest (jelenleg 9,48 m3 előállított papír tonnánként)
  • a fajlagos energiaintenzitás 25%-kal csökkent 2014 óta
  • a fajlagos CO2-kibocsátás tovább csökkent
  • a csomagolás 2021 óta 100%-ban újrahasznosítható vagy komposztálható a Lucart üzemeiben; 80%-a több mint 30% újrahasznosított anyagot tartalmaz
  • az előállított hulladék 83,7%-át újrahasznosítják

EcoNatural Projekt – ahol megvalósul a körforgásos gazdaság

Az EcoNatural Projektet 2010-ben indították a TetraPak® típusú italos kartondobozok újrahasznosítására, és mára a körforgásos gazdaság elveinek egyik legfejlettebb alkalmazása Európában. A cellulózszálakból papírt, az alumíniumból és a polietilénből pedig olyan új alapanyagot hoztak létre, amit az adagolóik gyártásához használnak. A papír és adagoló mellett már raklap is készül az italos kartondobozból, hiszen 2023-ban a Lucart a CPR Systemmel együttműködve gyárat nyitott az olaszországi Ferrarában, ahol évente több mint 250 000 raklapot gyártanak olyan újrahasznosított műanyagból, amely az italos kartondobozokból visszanyert polietilénből és alumíniumhulladékból készül.

Az EcoNatural Projekt keretében a Lucart több mint 10,7 milliárd italos kartondobozt hasznosított újra, amivel 2013 és 2023 között 4,9 millió fát óvtak meg a kivágástól és 281 300 ezer tonnányi CO2 légkörbe kerülését előzték meg.

Tudományos út: környezetvédelmet támogató kezdeményezések és azt elismerő tanúsítványok

A Lucart 2024 elején csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (Science Based Targets initiative – SBTi), hogy az értéklánc egészén tudományosan alátámasztott dekarbonizációt fejlesszen ki. Ennek eredményeként 2021-hez képest a fajlagos Scope 1 kibocsátások 7%-kal, a fajlagos Scope 2 kibocsátások pedig 33%-kal csökkentek.

Jelenleg a csoport üzemeinek 91%-a rendelkezik ISO 45001 tanúsítvánnyal. A vállalat célja, hogy 2025-ig minden üzeme tanúsítottá váljon. 2023-ban 2022 után ismét megkapta az EcoVadis független ügynökség által odaítélt platina minősítést a Lucart, amely a vállalati társadalmi felelősségvállalás legmagasabb szintjét jelenti, és amellyel a világszerte több mint 90 000 vizsgált vállalatnak mindössze 1%-a büszkélkedhet.

A teljes Fenntarthatósági jelentés itt olvasható.

Megosztás