Hírek

Vármegyénk tűzoltói is részt vesznek az észak-macedóniai erdőtüzek oltásában

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről egy erdőtüzek oltására specializált Mercedes-Benz Unimog gépjárműfecskendő és hat hivatásos tűzoltó siet a helyszínre a baj óráiban. Vármegyénk lánglovagjai gépjárművezetői és beavatkozó tűzoltói feladatokat látnak majd el az erdőtüzekkel érintett helyszíneken.

A hőség és szárazság miatt nem csak Magyarországon nőtt meg a szabadtéri tüzek kockázata, a napokban az egész Balkán-félszigeten jellemzőek a nagyobb kiterjedésű szabadtéri tüzek. Az Észak-Macedón Köztársaság területén komoly erdőtüzek pusztítanak, amelyek megfékezéséhez a balkáni állam nemzetközi segítséget kért.

A magyar katasztrófavédelem a segítségkérésre haladéktalanul reagált és július 31-én egy 46 főből és 13 járműből álló tűzoltócsapatot ajánlott fel. Észak-Macedónia a felajánlott magyar segítséget elfogadta. 

A 46 fős tűzoltócsapat tagjai között vannak logisztikusok, drónpilóták és három egészségügyi szakember is. Járműveik között van három erdőtűzoltó jármű, egy vízszállító jármű, egy drónszállító jármű drónokkal, egy terepjáró, egy parancsnoki autó, a csapatot szállító két mikrobusz, egy quad, valamint három teherautó, amelyek a folyamatos munkavégzéshez szükséges eszközöket, sátrakat, fektetőanyagokat és az ellátmányt szállítják. 

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárok helyreállításhoz és a kitelepített emberek elhelyezéséhez használható eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem. 

A magyar tűzoltók augusztus 1-jén 8 órakor indulnak a katasztrófavédelem budapesti, XVII. kerületi Ferihegyi úti raktárbázisáról. Szerbián keresztül csütörtök későn este jutnak el a fővárosba, Skopjéba, majd az eligazítást követően az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság által meghatározott területen fogják bevetni őket.

Forrás: Katasztrófavédelem
Borítókép: illusztráció

Megosztás