Hírek

In memorian Glevitzky István

Tisztelettel búcsúzunk Glevitzky Istvántól, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Helyi Szervezetének korábbi elnökétől, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnökétől, aki 2024. július 21-én elhunyt.

Glevitzky István 1948-ban született Nyírbátorban. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen bányagépész és bányavillamos, valamint bányaművelő szakon szerzett diplomát. Az egyetem után a Borsodi Szénbányáknál (Miskolc, Szuhavölgy, Feketevölgy, Bányaműszaki Felügyelőség) állt munkába, ahol számos újítását vezették be.

1984-től a Dorogi Szénbányákhoz hívták, ahol az épülő Lencsehegyi Bányaüzem felelős műszaki vezetője és egyben igazgatója lett.

1984-1989 között egy modern bányát építettek a vezetésével és Lencsehegy élüzemmé vált. 1989-1990 között a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese lett.

A Dorogi Szénbányák felszámolása után egy amerikai céggel szerződött, de a bányászattal nem szakadt meg a kapcsolata. Bányák víztelenítésének sikeres gépesítésében amerikai szivattyúkkal vett részt.

Rendszeresen publikált a Bányászati és Kohászati Lapokban, szabadalmat kapott Endogén bányatüzek előrejelzése című újítása.

A Dorogi Helyi Szervezet elnökeként számtalan esemény kezdeményezője, megvalósítója volt. A nemzetközi kapcsolatok (Petrozsény) kezdeményező szervezője.

Megyei úszóbajnok, vívásban országos 4. helyezett, NB II-es kézilabdázó is volt.

Több kitüntetés birtokosa, ezek között megtalálható a Kiváló Újító, Kiváló Ifjú Mérnök (bronz, arany, ezüst fokozat), Kiváló Dolgozó, Lengyel Bányász Érdemrend, Kiváló Bányamentő, Bányász Szolgálati Érdemérem és Szent Borbála miniszteri érme is.

Forrás: Dorog Város Önkormányzata / Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon / banyagepeszalapitvany.hu

Megosztás