Esztergom

Bolgár leva helyett orosz rubelt kapott az átvert sértett

Pénzbüntetést szabhatnak ki azokkal a román állampolgárságú férfiakkal szemben, akik egy járókelőt vertek át Esztergomban.

A vádirat szerint a két férfi 2023. április 7-én – ami Nagypéntekre esett – délben Esztergomban a belvárosban lévő bank bejáratánál parkoltak le személygépkocsival, hogy csalást kövessenek el. Egyikük kiszállt a gépjárműből.  A sértett férfi a közelben sétált, őt meglátva a bank bejárata előtt álló elkövető integetni kezdett neki, jelezte részére, hogy beszélni szeretne vele. Ezt követően a sértett odament hozzá, ekkor az elkövető egy 500-as bankjegyet vett elő a pénztárcájából és azt mondta a sértettnek, az bolgár leva, emellett próbálta több alkalommal kinyitni a bank ügyfélfogadó helyiségének bezárt ajtaját, ezzel jelezve a sértettnek, hogy bár szeretné, nem tudja felváltani készpénzre az 500 bolgár levát. Ezután a sértett a mobiltelefonján meg kívánta nézni a leva-forint árfolyamát, ekkor azonban az elkövető odalépett hozzá és kivette a kezéből a mobiltelefonját és azon keresést végzett, aminek eredményeként azt mutatta sértett részére a telefonon, hogy 500 bolgár leva 96.000 forintnak felel meg, majd mutogatta a sértettnek, hogy az 500 leváért ő adja át részére a jelölt összeget. A sértett a férfi fellépésétől zavarba jött, frusztrálta a helyzet, ezért a bank automatájából felvett 200.000 forint készpénzt, amiből 100.000 forintot odaadott az elkövetőnek az az 500 leváért cserébe. Ezután az elkövető a 100.000 forintot eltette a zsebébe, majd sértettet az ott parkoló személygépkocsi felé terelte; a gépjárműköz érve a férfi kinyitotta a jobb oldali első ajtót, ekkor a vezető ülésben helyet foglaló másik elkövető kezet fogott a sértettel és vele nyájasan viselkedett, próbált a bizalmába férkőzni. Ezután az első elkövető elővett a pénztárcájából egy másik 500-as bankjegyet, amiről ugyancsak azt állította, bolgár leva és mutogatta sértett részére, azt is eladná neki 100.000 forintért.

A sértett odaadta az általa korábban felvett 100.000 forintot is a férfinak az 500 leváért.

Az elkövető a helyszínt elhagyták, ezután derült ki, hogy a sértettnek nem bolgár levát, hanem orosz rubelt adtak át. A sértettnek 188.210 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

A csalás vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a két román állampolgárságú férfival szemben tárgyalás nélkül pénzbüntetést szabjon ki és kötelezze a sértett kárának megtérítésére.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség