Esztergom

Eszméletlenre vert egy embert a 18 éves részeg fiatal

Elrendelték az előzetes letartóztatását annak a 18 éves férfinek, aki ittasan eszméletlenre vert egy hajléktalan személyt Esztergomban, majd értékeit elvette.

A jelenlegi tényállás szerint az ittas férfi 2024. július 14-én este Esztergomban a Csalamádé temetőben odament az ugyancsak ittas állapotban lévő, padon alvó sértetthez, annak fejéről kezével szándékosan leverte a baseball sapkáját. A sértett erre felébredt, és az elkövető után indult, megkérdezte tőle, hogy miért verte le a fejéről a sapkáját. A vita tettlegességig fajult közöttük: az elkövető kétszer pofon ütötte a sértettet, aki elesett. A sértett elment onnan, az elkövető utánament, és legalább egyszer ököllel orron ütötte. Emiatt a sértett orrcsontja eltörött, a betonárokba esett, majd eszméletét vesztette. Ezután az elkövető észrevette a sértettnél lévő övtáskát, majd a védekezésre képtelen, földön fekvő eszméletlen sértettől jogtalan eltulajdonítás végett elvette az övtáskát, amiben sértett személyes iratai – személyi igazolványa, lakcímkártyája, adókártyája és vezetői engedélye – buszbérlete és 4000 Ft készpénz volt. A sértett csak másnap délután tett feljelentést az Esztergomi Rendőrkapitányságon.

A nyomozás során a rendőrök látókörébe került a tettes, ismerték őt, már több ügyben kihallgatták gyanúsítottként. Adatgyűjtés során kiderült, korábban Esztergomban tartózkodott, de feltehetően ő is hajléktalan életvitelt folytat. A nyomozók elrendelték a körözését, a budapesti rendőrök pedig július 25-én egy vasúti pályaudvaron igazoltatták, majd elfogták. Előállították a fiatalembert, és az esztergomi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntett, valamint testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. A rendőrség őrizetbe vette a bántalmazót, és kezdeményezte letartóztatását.

Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság 2024. július 26-án az elkövető letartóztatását egy hónapra elrendelte a bűnismétlés veszélye miatt.  A végzést az ügyész, elkövető és védő tudomásul vették, így az végleges.

Felhasznált források: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / police.hu