Hírek

Nyáron is segíti a pályaválasztást a kamara

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkatársai – együttműködve a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Szervezetével –  júliusban térségünk hat nyári táborába látogattak el és a táborok tematikus heteihez igazodva az általános iskolás diákok számára szakmákat bemutató foglalkozásokat szerveztek játékos, interaktív formában -ismertette a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Dr. Szerencsés László elmondta, a résztvevők a környezetvédelem és vízügy, az építőipar, a vegyipar, az egészségügy  és a kreatív ágazatok szakmáival ismerkedhettek, a témákhoz kapcsolódva saját alkotásokat is készíthettek. Nagy sikert aratott a virtuális valóságot alkalmazó szakmaszimulátor, melynek segítségével a résztvevők beléphettek a szakmák világába. A pályaorientációs foglalkozásokon több mint 200 diák vett részt. A programok az NFA-KA-KIM-6/2023/TK/12 számú támogatási szerződés alapján valósultak meg.

A nyár az az időszak, amikor a szakképzési évfolyamba lépő tanulóknak meg kell találniuk a képzőhelyet, mellyel a duális képzés keretében munkaszerződést kötnek az új tanév indulásakor. Kamaránk végzi a képzőhelyek ellenőrzését, ebben a munkában a szükséges személyi és tárgyi feltételeket vizsgáljuk. A diákok csak olyan képzőhellyel köthetnek szakképzési munkaszerződést, melyek kamarai engedéllyel rendelkeznek.

Az engedéllyel rendelkező cégek listáját az érdeklődők az isziir.hu oldalon érhetik el. Természetesen az újonnan belépő képzőhelyek jelentkezését is várják. Kamaránk duális képzési tanácsadói teljes körű felvilágosítást tudnak adni a képzőhellyé válás lépéseiről, illetve a képzés közben felmerülő munkajogi és elszámolási kérdésekben is a vállalkozások rendelkezésére állnak. A munkatársak elérhetősége és a szakképzés aktualitásai a kemkik.hu oldalon találhatók meg.