Hírek

Ez állhat a hónapok óta tartó mellkasi fájdalom hátterében

A hosszabb ideje fennálló mellkasi fájdalmat nem szabad elbagatellizálni, mert mindegy annak forrása, egyértelműen olyan dologról beszélünk, ami orvosi vizsgálatot és kezelést igényelhet. A legtöbb ember első gondolata, amikor ilyen tüneteket tapasztal, hogy infarktusa van. A probléma azonban sokkal összetettebb is lehet, ezért érdemes megérteni a mellkasi fájdalom honnan eredhet. Most átvesszük részletesen a krónikus mellkasi fájdalom lehetséges okait!

Valóban a szívroham a leggyakoribb ok a mellkasi fájdalomra?

Egy közelgő szívrohamnak egyértelműen lehet a jele az, ha rendszeres és erős mellkasi nyomást tapasztalunk, vagy szúró fájdalmat szívünk környékén. De a mellkasi fájdalom okai között szerepel az angina is, amelyet a szívbe áramló gyenge vérellátás okoz. Ilyenkor a verőerek oldalán felgyülemlett plakkok miatt az erek beszűkülnek, érszűkületet okozva, ami fizikai megterhelés során mellkasi fájdalmat eredményez.

Ennél sokkal veszélyesebb az aorta disszekció, amely lényegében a szívbe vezető főverőér, más néven aorta szakadását jelenti. Ilyenkor az erős mellkasi fájdalom egyik oka, hogy az ér belső rétegeinek elválásával a vér a rétegek között folyik. De okozhatja a szív éles fájdalmát a szívburokgyulladás is, amely légzés és fekvés közben fokozódhat.

A tüdő is lehet ludas a mellkasi fájdalomban

Mindenkinek az első gondolata a tüdőembólia, holott a tüdő verőérben kialakult vérrögön túl számos más is okozhat mellkasi fájdalmat a tüdő kapcsán. Ilyen a mellhártyagyulladás, ami a tüdőt körülölelő membrán gyulladt állapotát jelenti. De szintén borzasztó fájdalommal jár a légmell is amely a tüdő összeesésétől alakul ki. Ezen felül gyakori ok az akár hónapokon át tartó erős mellkasi fájdalomra a pulmonális hipertónia, ami akkor alakul ki, amikor a magas vérnyomás a tüdő ereiben feszítő érzést eredményez.

Hogyan függ össze a mellkasi fájdalom és az emésztés?

Amennyiben a mellkasi fájdalom hátterében emésztőrendszeri probléma áll, az leggyakrabban a gyomorégés és a nyelési zavarok következtében alakul ki. Nagyon sok refluxos beteg panaszkodik mellkasi fájdalomra is, amely a szegycsont mögött jelentkezik. A tünetek könnyen összekeverhetők mindkét betegség esetében az olyan panaszokkal, amelyek ténylegesen a szívet érintik.

Egyéb okok a mellkasi fájdalom hátterében

A szív panaszokhoz hasonló tüneteket produkálhat akár egy izomláz, egy bordaporc gyulladás, sőt egy sérült borda is. Kevesen tudják, de a túlzásba vitt terhelés, legyen az sport, vagy más fizikai megpróbáltatás, könnyen vezethet a szegycsont töréséhez, ami borzalmas mellkasi és mozgásszervi fájdalmat okozhat.

Az egyik legalattomosabb betegség a pánikroham, amely szorongás esetén olyan mellkasi fájdalommal és egyéb tünetekkel (pl. szapora szívverés, vagy légszomj) jár, hogy könnyen összetéveszthető a szívinfarktussal.

A mellkasi fájdalom szervezetünk komoly jelzése, amely azonnali orvosi vizsgálatot igényelhet, így többek között EKG-t, laborvizsgálatokat, mellkasi röntgent, szívultrahangot és CT vizsgálatot. Ha bármilyen mellkasi fájdalmat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében.

Megosztás