Esztergom

Demeter Szilárd hivatala Esztergomba költözik

A Demeter Szilárd által vezetett Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetje – amely hivatalosan 2024. július 1-jével állt fel – még a júliusban az MNM Esztergomi Vármúzeumba költözik – tudta meg az Index Demeter Szilárdtól.

„Kialakítottak nekünk egy irodát, ahol dolgozni tudunk” – mondta Demeter, aki a közvetlen munkatársával költözik Esztergomba: eddigi kabinetfőnöke, Pápay Piroska és annak helyettese mellett Népessy Noémi, az integrációért felelős szakmai kabinetfőnök-helyettes, valamint a vidéki intézményrendszer integrációján dolgozó Végh Kata. A könyvtárszakmai területen Szollás Péter segít, az összintézményi rendszer gazdasági fő-fő igazgatója Zsurki Attila lesz. Azért esett az elnök választása Esztergomra, mert ott született István király, így ez Magyarország stratégiai kiindulópontja, és ha bárki vendég érkezik hozzájuk, ezzel tudják definiálni magukat.

A másik ok pedig az, amit gyakran szokott emlegetni, hogy a magyar kulturális élet nagyon fővároscentrikus, és ezt ezzel is szeretné oldani. Arra a felvetésre, hogy a Közgyűjteményi Központhoz tartozó hat tagintézmény – a Magyar Nemzeti Múzeum mellett az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Országos Széchényi Könyvtár – mindegyike Budapesten van, Demeter Szilárd azt mondta, hogy emellett a Magyar Nemzeti Múzeum vagy negyven tagintézménye és filiáléja található vidéken, köztük az Esztergomi Vármúzeum, amelyek éppen olyan fontosak.

Az Index által készített teljes interjú ide kattintva tekinthető meg!

Forrás: index.hu
Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás