Csolnok

Térségünk iskolái is részt vettek az Erdő Programban

500 köznevelési intézményben 30.000 gyermeknek tartottak közel 1.400 tematikus foglalkozást az Országos Erdészeti Egyesület Iskolában az Erdő Programjának tavaszi ütemében a Minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai országszerte. Térségünkből a dorogi Zrínyi és az esztergomi Prímási iskola mellett a nyergesújfalui, tokodaltárói, tokodi, csolnoki, kesztölci, pilismaróti és süttői iskolák is részt vettek a programban. Az augusztus 26-án nyílló második ütemben további 500 intézmény regisztrálhat majd.

A Program célja, hogy közelebb vigye az erdőket a gyerekekhez, és kedvet csináljon ahhoz, hogy a jövőben az iskolai csoportok minél többször keressék fel a hazai Minősített Erdészeti Erdei Iskolákat. A környezeti nevelést támogató Program tavaszi ütemének sikerét a számos pozitív visszajelzés mellett az is jelzi, hogy országos lefedettségű lett.

Az Alfa és Z generáció ugyan nagyra értékeli a fenntarthatóságot, az egészséges életmódot és a környezettudatosságot,  igényli a természetközelséget és a rekreációs szabadtéri tevékenységeket, de  már több időt tölt az online térben, mint az iskolában. Ezért is nagyon fontos az Iskolában az Erdő Program, ahol új ismereteket szerezhetnek, kulcskompetenciákat fejleszthetnek, és megérthetik, hogy miért fontosak az erdők, a természet, közelebb kerülhetnek a fenntartható gazdálkodás témaköréhez, valamint megismerkedhetnek az erdőket gondozó, kezelő szakemberek munkájával is. Az Országos Erdészeti Egyesület hosszú távú oktatási koncepciójának a része az iránymutatás a természetközeli, fenntartható, egészségesebb életmód felé, amihez programjai jó belépési pontok lehetnek a fiataloknak, hiszen az újabb generációk szemléletmódjának alakulásáról nekünk kell gondoskodnunk.

Az őszi ütem újdonsága, hogy az enyhén sérült gyermekeket gondozó intézmények is lehetőséget kapnak a Programban való részvételre. A Program kiemelt célja továbbá, hogy a személyes részvétel lehetőségét a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeknek is megteremtse. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványával együttműködésben a felzárkózó térségekből – Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Nógrád vármegye, Heves vármegye, Tolna vármegye, Somogy vármegye, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Baranya vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye – több mint 100 csoport jut el a Minősített Erdészeti Erdei Iskolákba év végéig, ahol egynapos erdőpedagógiai foglalkozás, ellátás keretében ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémával.

A Program összesített célkitűzése közel 60.000 diák elérése és érzékenyítése az erdőpedagógiai módszerek segítségével év végére.

Az Iskolában az Erdő program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. 

Szakmai partnereink az Alapértékek Nonprofit Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága.

Megosztás