Dorog

20 éve nincs köztünk Kaiser „Gömbi” József

Kerek két évtizede, 2004. június 28-án az esztergomi Vaszary kórházban elhunyt a dorogi sportegyesület egyik oszlopos tagja, mindenki Gömbije, Kaiser József. A klub ikonius alakja fáradhatatlan sportvezetője és sportszervezője, aki szinte egybeforrt imádott egyesületével. Halálának 20. évfordulóján külön tisztelettel is megemlékezünk róla.

Kaiser József 1947. július 10-én Dorogon született. Két nővérének, Gertrúd és Karola féltő, szerető gondoskodása alatt cseperedett, amely szoros testvéri kapocs mindvégig megmaradt közöttük. Ifjabbik nővére, Karola első osztályú válogatott kézilabdázó volt, aki világbajnokságon is szerepelt. Szinte a kezdetektől fogva ragadt rá a Gömbi becenév és a legtöbben főleg így ismerték. Kisgyerekkorától alakult ki mély sportszeretete, különösen a labdarúgás iránt. Ifjú korában a Dorogi Bányagépgyárban helyezkedett el, de párhuzamban szoros kapcsolatba került a dorogi sport klubbal is, ahol 1970-től függetlenített sportállásba került.

A boldog gyermekkor emlékei közül egy felvétel. A kis Gömbi legifjabbként középen.

A klub adminisztratív munkájában tevékenykedett és fő területe a labdarúgó utánpótlás csapatok terén volt. Az edzések, a versenyeztetés és az utaztatás szervezése terén munkálkodott. 1978-ban a Testnevelési Főiskolán Sportszervezői szakon szerzett képesítést. Munkáját precízen és nagy szakértelemmel végezte, amelyhez a szívét-lelkét mindig hozzátette. Igazi piknikus jellegét mindenki megszerette és munkatársai és a sportolók is nagy becsben tartották. Több klubelnök alatt is szolgált hosszú pályafutása során. Dolgozott Kovács Antal, Papp Kálmán, Csuha András, Perger Károly és Kiss László mellett egyaránt.

Ifjú korában egy összejövetelen

Az utánpótlás csapatokkal számos országba eljutott a különböző túrák, edzőtáborok, tornák keretén belül Németországtól Jugoszlávián át Törökországig sok helyen mefordultak, ahol a település és a dorogi klub hírnevét öregbítették. Országszerte és külhonban is nagyszerű kapcsolatokat épített ki, köztük sok barátsággá is vált. Kiváló munkáját az OTSH magasrangú kitüntetéssel ismerte el, de számára a legnagyobb elismerést a környezetének visszajelzése és köszönete jelentette. Generációk sokasága sportolt regnálása idején.

A szívecsüke a mindenkori ifjúsági csapat volt. A felvételen a Gabala Ferenc vezette 1970-es 1980-as évek fordulójának ifi csapatával.

Bármilyen szakmai feladatot kifogástalanul elvégzett, s megbízhatósága okán megbízott elnöke is lehetett a klubnak. Az utánpótlással kapcsolatos munkakör mellett az egyesületet érintő számos egyéb teendőt is szívesen ellátott. Évfordulók, összejövetelek, ankétok, továbbá a klub reprezentatív és hagyományőrző tevékenységek terén, mindenben szervesen részt vett. 2001-ben méltán vehetette át a Dorogi FC Örökös Tagja megtisztelő címet.

A Varga János vezette dorogi ifivel egy nemzetközi tornán az 1980-as évek elején

A szurkolókkal való közvetlen kapcsolattartásban is vezető szerepet vállalt. A szurkolói ankétok szervezése és lebonyolításán túl, az idegenbeli mérkőzésekre való szervezett utaztatást és végezte. A meccsekre maga is szívesen utazott a szurkolói különbuszokon. A dukkerek részére góltotót is kiírt. Az ellenfelek egyesületeivel egyeztetve, sokszor elérte, hogy a jelentett létszám részére ingyenes belépést biztosítottak.

A település vezetői által adományozott egyik elismerés

A klub melllett szülővárosa, egyben lakóhelye elkötelezett híveként, igazi lokálpatrióta volt. Szervesen részt tett a város szépítési és fejlesztési terveiben, s azok megvalósításában, egyeb felbecsülhetetlen értékű társadalmi munkát is vállalt. A településért végzett munkájáért többször részesült dícséretben, elismerésben Dorog vezetői által. Külön névjegye volt az egyedi nyaklánca, amelyen az aranymedálba a dorogi klub címere volt gravírozva.

Az 1990-es évek első felének kiváló felnőtt csapatával

Elvesztése mindenkit váratlanul ért és azért is külön tragikus, mert minden bizonnyal elkerülhető lehetett volna. Nem menthetetlen betegségben szenvedett, hanem egy lábszárfekély vált végzetessé, amely elmérgesedve okozta tragikus sorsát. Alig két héttel 57. születésnapja előtt, az esztergomi kórházban 2004. június 28-án hunyt el. Sportrelikviáit, gyűjteményét még életében a Dorogi Sportmúzeum részére hagyományozta. Szelleme és emléke azonban örökre megmarad, amelyet az utókor igyekszik híven ápolni. Emlékezetére és tiszteletére a nevét viselő utánpótlás emléktornát rendeznek minden évben.

Az elválaszthatatlan nagy hármas: Gömbi, Varga János edző és Kiss László ügyvezető. Hosszú éveken keresztül határozták meg együtt a dorogi klub arculatát. A közös munkán túl nagyon szoros barátságban is voltak egymással. 

Borítókép: Kaiser József ifjú és idősebb kori portréja

A képmelléklet Kaiser József hagyatékából származik.

Szabó Gyula

Megosztás