Esztergom

Afrikába küldte a bankkártyáját

Felfüggesztett börtönbüntetést szabhatnak ki azzal a nővel szemben, aki egy afrikai elkövető rábírására kötött folyószámlaszerződést, amelyet arra használtak fel, hogy a csalásból származó pénzt megszerezzék.

A vádirat szerint az esztergomi nő internetes közösségi oldalon olvasott olyan hirdetésre jelentkezett, amely szerint hitelfelvételhez lehet jutni bizonyos összegű készpénz előzetes befizetése ellenében. A nő az ismeretlen személynek jelezte, hogy nem tud előre fizetni.

A nő az ismeretlen személy rábírására 2021. július 12-én egy hazai bank online felületén kizárólagos rendelkezési jogosultság kikötése mellett, lakossági folyószámlaszerződést kötött. Ezután a nő a folyószámlájához tartozó bankkártyát és annak PIN-kódját futárszolgálattal elküldte az afrikai Benin Köztársaságban lévő Cotonou városba.

Az Afrikában tartózkodó ismeretlen elkövető a nő folyószámláját arra használta fel, hogy további személyeket hitel folyósításának ígéretével tévedésbe ejtve különböző pénzösszegeknek a számlára történő átutalására bírja rá, majd a sértettek által átutalt összegeket a bankkártya segítségével felvette, számukra hitelt nem intézett és nem folyósított. Magyarországról 2021. augusztus 30-án és szeptember 3-án három sértett utalt különböző összegeket a számlára.

A bankkal szerződő nő a mobiltelefonjára érkező szöveges üzenetekből értesült a folyószámláján történő pénzmozgásokról, belenyugodott abba, hogy a számlájára érkező pénz bűncselekményből származik, amelynek hollétét az ismeretlen elkövető a nő segítségével elfedte.

A pénzmosás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a nővel szemben tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

Megosztás