Esztergom

Hat gyereket csináltak, de megfelelően ellátni már nem akarták őket

Elítélték azt a férfit és nőt, akik mind a hat gyermeküket súlyosan elhanyagolták. Nem gondoskodtak a gyerekek megfelelő élelmezéséről és tisztálkodásáról sem.

A megállapított tényállás szerint a férfi és a nő élettársi kapcsolatából hat gyermek született. Az vádlottak 2014-től Esztergomban éltek, adományokból és a gyermekek után járó állami juttatásokból tartották fenn magukat, a használatra kapott ingatlan állagát leélték. Nem gondoskodtak megfelelően a kiskorú gyermekek ruházatáról, a rendszeres tisztálkodásukról, megfelelő élelmezésükről, a gyermekek rendre piszkosan és ápolatlanul jártak óvodába, iskolába, felszerelésük hiányos volt. Gyermekeik tanulmányait nem kísérték figyelemmel, magas számú igazolatlan iskolai és óvodai hiányzást halmoztak fel.

A vádlottak súlyosan elhanyagoló szülői magatartása és a higiéniás problémák miatt a gyermekjóléti központ kezdeményezte a kiskorúak családból való kiemelését.

A család ezután Esztergomból Pilismarótra, Dömösre, majd Rigácsra költözött. A vádlottak itt is folytatták a korábbi elhanyagoló életmódjukat, állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek.

2020. november 11-én a családsegítők látogatást tartottak, a gyermekeket elhanyagoltan, felnőtt felügyelet nélkül, balesetveszélyes, lakhatatlan házban, veszélyes eszközök és berendezések között találták, melynek következtében a gyermekeket ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezték el.

A két vádlott éveken keresztül súlyos mértékben elhanyagolta a gyermekeikről való gondoskodási kötelezettségét, ami a gyermekek testi épségét veszélyeztette, a testi és értelmi fejlődésüket, szocializációjukat jelentősen hátráltatta.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben tartott tárgyaláson hozott ítéletet a férfivel szemben. A bíróság a férfi élettársát korábban jogerősen 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 2 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel foglalkozna.

A bíróság a 2024. június 19-én meghozott ítéletével a férfit 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 3 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel foglalkozna. Az ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére, a szabadságvesztés súlyosításáért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció

Megosztás