Hírek

Dorogi diákok remekeltek a Katasztrófavédelem alkotói pályázatán

Május 27-én tartották meg az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által kiírt alkotói pályázat területi díjátadóját Tatabányán. Ezt követően az országos fordulóra június 14-én került sor, melyen a területi szinten első helyezést elért alkotások közül választották ki a legjobbakat. Vármegyénkből két dorogi és egy tatabányai diák vehetett át elismerést.

Izgatott gyerekekkel telt meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának előadóterme, a főváros tizedik kerületi tűzoltó-parancsnokságán működő intézményben hirdették ki a 2024-es alkotói pályázat eredményeit.

Komárom-Esztergom vármegyéből, kézműves alkotás kategóriában, korcsoportjában (6-10 éves) első helyen végzett Kele-Fodor Cinka (Dorog) Füstben c. alkotásával. Kézműves alkotás kategóriában, a dobogó második fokáig jutott korcsoportjában (6-10 éves) Markót Janka (Tatabánya), Gróf Széchenyi Ödön, a parancsnok c. alkotásával. Kézműves alkotás kategóriában, korcsoportjában (11-14 éves) második helyen végzett és az Art Salon Társalgó Galéria különdíjában is részesült Jantyik György (Dorog), Egy tűzoltás régen c. alkotásával.

Az ország különböző pontjairól összesen 3187 pályamű érkezett, 2928 a „Füstérzékelő életet menthet”, 259 pedig a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” témakörben. Ez utóbbi számos portrét, novellát és verset ihletett, az alkotásokon érezhető volt, hogy a gyerekek számára is értéket képviselt a nagy előd, a „tűzpasa” munkássága. E különleges téma apropóján invitálták meg a rendezvényre Mustafa Aydogdut, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatóját, aki örömmel tett eleget ennek a felkérésnek.

Mint az indoklásban elhangzott, a pályázat célja az volt, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzésének lehetőségeit, vagy a tűzoltói hagyományokat. A füstérzékelő életet menthet tematika már ismert lehetett a fiatal alkotók körében, viszont a Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága kérdéskör a magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódóan került napirendre.

Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő gratulált a kis tehetségeknek, mellette Borsos Mihály képzőművész és Mustafa Aydogdut is a további szárnypróbálgatásra bátorította az alkotó gyerekeket. 

Kele-Fodor Cinka, és Jantyik György a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József Tagiskolájának diákjai, az intézmény alkotókörének tagjai. Felkészítőjük az Eötvös Alkotókör vezetője Kolonics Péter művésztanár.

Fotók: Szőke Péter – BM OKF
Forrás: Katasztrófavédelem