Hírek

Üzem- és tanműhelylátogatások a kamara szervezésében

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az év első félévében – együttműködve a megye vállalataival, vállalkozásaival, a szakképzési centrumok intézményeivel és partner szervezetekkel– 32 alkalommal szervezett üzem- és tanműhelylátogatásokat az általános iskolák 6-7. osztályosai számára – tájékoztatott a kamara elnöke.

Dr. Szerencsés László elmondta, a különböző programokon összesen 880 tanuló vett részt, a diákok utaztatásáról a kamara gondoskodott. A kamara már egy évtizede működik együtt a kormánnyal a szakképzés erősítésén, a szakképzés átalakulása követi a munkaerőpiac, a kereslet változásait. Hozzátette: már a beiskolázási adatok is mutatják, hogy egyre többen választják ismét a szakmatanulást.

A technikumok és szakképző iskolák interaktív foglalkozások keretében mutatták be képzési kínálatukat, a Szent Borbála Kórház Skill-laborjában az egészségügyi szakmákkal megismerkedhettek a csoportok, az Oroszlányi Digitális Tudásközpont az informatika iránt érdeklődő diákokat fogadta.

A cégek, vállalatok színes, élménydús gyártúrákon mutatták be az ott folyó munkát. A diákok tájékoztatást kaptak az egyes szakmákról, a szükséges kompetenciákról, valamint a duális képzés lehetőségéről is, ezzel is segítve pályaválasztási döntésüket.

A programok előkészítését, szervezését, a csoportok utaztatását a kamara pályaorientációs tevékenységének keretében biztosította.

A projekt keretében a következő vállalatok működtek együtt a kamarával és a szakképző intézményekkel: BorgWarner Hungary Kft. – Oroszlány, BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. – Komárom, Grundfos Magyarország Kft. – Tatabánya, Kiss Hotel – Tata, Magyar Suzuki Zrt. – Esztergom, Minebea AccessSolutions Kft. – Kisbér, TE Conncetivity – Esztergom, Veolia Water Hungary – Oroszlány, Wescast Hungary Zrt – Oroszlány.

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium GFA-KA-KIM-17/2022/TK/12 támogatási szerződése keretében valósultak meg.